![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Qba
Model: Focus MK4 ST Line
Silnik: 1.0 155mhev
Rocznik: 2022
|
Cześć
Kilka ciekawych wątków na ten temat już jest na forum, jednak nadal nikt do końca nie wie jak jest z mocą aut z tymi silnikami. Jestem posiadaczem Focusa St Line 1.0 155 mhev rocznik 2022. Auto ze mną od 3 miesięcy. Jeździłem różnymi autami z mniejszą i większą deklarowaną mocą od obecnego Focusa. Po przesiadce do tego auta coś zaświtało... nie ma możliwości, żeby ten samochód miał parametry które podaje katalog. Jest za szybki i za bardzo elastyczny. 155km i 190 momentu nie pozwala na rozpędzenie do setki około 1400kg w granicach 8 sekund - tutaj mowa o skrzyni powershift. Ta moc nie pozwala też na tak elastyczną jazdę na niskich obrotach silnika. Poniżej osiągi do porównania z innymi autami. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Szukając dalej wpadła mi relacja z hamowania Pumy w takiej samej konfiguracji, z tą samą skrzynią (zaznaczam, to nie jest wersja Pumy ST 170KM) Wyniki to: 4 bieg - 180KM i 296Nm 5 bieg - 173KM i 313NM Przy okazji przeglądu w ASO Panowie powiedzieli jasno... my sami nie wiemy jak jest faktycznie. Na hamowni osobiście jeszcze nie byłem, kwestia czasu. To czego jednak udało mi się dowiedzieć: Moc podstawowa silnika podawana w katalogu - 155KM i 190Nm Moc silnika po wciśnięciu gazu do końca (overbust) - 155KM i 220Nm Moc łączna ze wspomaganiem elektrycznym + 20-25KM oraz 50Nm Suma daje około 180KM i 270Nm - i to by się wszystko zgadzało. Wersje ST Line Pumy i Focusa w trybie sport mają też inne mapy co również może wpływać na parametry. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Qbamilczar ; 29-11-2024 o 15:57 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Jeździłem wcześniej dieslem 2.0 180KM 400Nm w MK3, teraz mam 1.0 155. Dla mnie dynamika i elastyczność tego silnika są serio zaskakujące, przyjemniej się tym jeździ niż w teorii mocniejszym dieslem. Może co zabrali w ST to wrzucili w mhev Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Qba
Model: Focus MK4 ST Line
Silnik: 1.0 155mhev
Rocznik: 2022
|
Być może tak jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeździ się rewelacyjnie, to prawda. Szkoda tylko że Ford nie dba o podawanie faktycznych danych... z drugiej strony to w sumie miły prezent jak się właściciel dowie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wielu bezpiecznych kilometrów życzę! |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: focus mk4 kombi
Silnik: 1.0 EcoBoost MHEV 155, PS7
Rocznik: 2023
|
Dane podawane przez Forda są prawdziwe - dotyczą silnika spalinowego w trybie nazywanym "warunki ustabilizowane". I to jest 155KM i 190Nm.
W stanach dynamicznych silnika (intensywne przyspieszanie) uaktywnia się jeden z dwóch "wspomagaczy". Jeden to overboost, czyli zwiększenie na chwilę wartości doładowania i odpowiednio do tego również dawki paliwa. To chwilowo podnosi moment obrotowy o dodatkowe 30 Nm, czyli łącznie mamy 220Nm. Drugi to uruchomienie dodatkowego silnika elektrycznego. On dokłada 50Nm (czyli razem jest max 240 Nm) i dodatkowe 27KM mocy (łącznie mamy wtedy max 182KM). To i fakt, że skrzynia PS7 pracuje tak, żeby podczas przyspieszania te dodatkowe Nm wykorzystywać powoduje, że auto jest bardziej dynamiczne niż można się tego spodziewać po danych katalogowych nie uwzględniających overboost i wspomagania elektrycznego. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-03-2016
Model: Ford Focus MK3.5 / MK4.5
Silnik: 1.6 Ti 105km/ 1.0 125km MHEV
Rocznik: 2015 / 2024
|
Z tego co czytałem na anglojęzycznych stronach ten silnik ma z mhev dodatkowe 16km i jakieś 40nm. U nas nie znajdziesz takich informacji. 125/155km jest tylko z silnika spalinowego. A te dodatkowe konie są tylko chwilowe. Przy ruszaniu/przyspieszaniu.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|