![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-02-2025
Model: Fort Kuga
Silnik: Benzyna 2,5 t
Rocznik: 2010
|
![]()
Witam
Zmagam się od tygodnia z usterką. Ford Kuga 2010 rok 2,5t benzyna. Problemy zaczęły się od informacji na wyświetlaczu „Wspomaganie kierownicy usterka”, czasem sam komunikat, czasem łącznie z brakiem mocy lecz układ kierowniczy zawsze działał. Włączenie wyłączenie samochodu pomagało. Po kilku dniach już było gorzej i nie dało się uruchomić samochodu. - „Wspomaganie kierownicy usterka”, - „Silnik usterka” , - „skrzynia biegów usterka” – jest manualna. - dodatkowo świeci ABS i kontrola trakcji (albo mrugają) Jeżeli już uda się uruchomić samochód bez błędu to czasem przejedzie kilkadziesiąt kilometrów bez najmniejszego problemu, czasem po chwili od ruszenia : wskazówki podnoszą się i opadają, kontrolki migają wszystkie, brak reakcji na gaz. Co zrobiłem do tej pory - Zestaw liczników z małym wyświetlaczem jak się okazało po rozebraniu był już lutowany – samo złącze. Dałem do ponownego przelutowania, razem z procesorem i wgraniem nowego oprogramowania. - Wyczyszczenie tablicy z bezpiecznikami w kabinie i w komorze silnika, wypięcie wszystkich wtyczek, bezpieczników, umycie preparatem do złączy, oględziny kabli – brak uszkodzeń - Wypięcie i wyczyszczenie złączy ECU który znajduje się na filtrze powietrza na silniku. Niestety problem nadal występuje. Gdy samochód odpali poprawnie, ruszam po kolei każdym złączem, wiązką, zegarami i nic się nie dzieje, żadnych błędów. Błędy jaki udało się złapać najprostszym interfejsem diagnostycznym Vgate, pojawiają się po każdym wykasowaniu: U0100, U0102, U0146,U1900,U2012, U2200, U2202 P2127, P2125, P1260, P0805, P0571, P0564, P0503 C1750, B2627, B1202 Czy mogę jeszcze coś sprawdzić na własną rękę, czy to wygląda na elektryczne czy też mechaniczne usterki ? Pozdrawiam Edycja: Podaję rozwiązanie problemu w moim przypadku. Wymiana całego ECU na nowy. Powodem był uszkodzony ECU. Ostatnio edytowane przez pejoteres ; 09-04-2025 o 07:55 Powód: temat wyjasniony |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|