Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-09-2019, 10:15   #1
Stanley93
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: Focus Mk2 Kombi Titanium
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Ręczne ustawianie reflektorów AFL

Witam, piszę z zapytaniem, ponieważ przeszukałem całe forum i szukałem również po za forum, lecz nie znalazłem jakichkolwiek informacji na ten temat. Mianowicie chodzi mi jak ręcznie ustawić/wyregulowac reflektory AFL w Focusie Mk2 FL. Która śrubka odpowiada za które ustawienie i czy przy reflektorach AFL jest taka sama zasada ustawienia jak w normalnych reflektorach czy zupełnie inna?

Stanley93 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2019, 10:33   #2
ratmed24
ford::advanced

Imię: Maciek
Model: było MDO MK1 HB Citreen Geel RS & mk2 TD -jest Fokus mk2 lift GHIA sedan
Silnik: 2,0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008r
Domyślnie Odp: Ręczne ustawianie reflektorów AFL

Chodzi Ci o soczewkę skrętną? bardzo słabo szukałeś, jedna śruba góra-dół , druga lewo-prawo, najłatwiej regulować długim torxem, ale jedź to ustaw na stacji kontroli wezmą max 10zł albo i nic - w momencie jak masz prosto kierę to soczewka świeci i powinna byc ustawiona jak zwykła lampa, i wtedy je wyregulować, jak skręcasz kierą to lekko soczewka skręca - na podstawie czujnika- tak w skrócie to działa.

było mdo mk1 td, mk1 citrine geel 1,8b, mk2 kombi 1,8td
jest Fokus mk2 2008 2,0TDCI GHIA
ratmed24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2019, 11:08   #3
Stanley93

No dobrze, to że jedną góra/dół a drugą prawo lewo to domyślam się, ale która jest która? Patrząc od przodu na reflektory to jedna jest jakby schowana głębiej a druga jest bardziej na wierzchu u góry. Poza tym gdybym przebywał w kraju to bym nawet nie zakładał tematu i bym od razu pojechał na stację, ale niestety nie mam takiej możliwości i muszę ustawić sam. Zauważyłem też że te soczewki mi świeca na krzyż to znaczy lewa oświetla prawa stronę a prawa lewa stronę drogi, taki jakby zez.
Stary 17-09-2019, 18:11   #4
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km

Ta głębiej obsługuje góra-dół, a śruba u góry lewo-prawo, ale jak masz tak rozjechane, że świecą na krzyż, to nie ustawisz sam dobrze, trzeba pojechać na maszynę. Góra-dół jest ciężko samemu ustawić, jeżeli nie masz jakiegoś punktu wyjścia, ale u Ciebie jest chyba elektryczna regukacja wysokości z kabiny, więc możesz ustawić wyżej i zjechać w czasie jazdy. Ja mam xenony, próbowałem idealnie ustawić i samemu jest bardzo ciężko, trzeba ustawiać, jeździć po ciemku, ustawiać, jeździć. Szkoda czasu, lepiej pojechać na stację i zapłacić 20 złotych. Jak nie masz możliwości, to śruby tak jak napisałem. Zresztą nie ma co o to pytać, wystarczy wziąć klucz czy śrubokręt, kręcić i patrzeć gdzie idzie.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2019, 19:57   #5
Stanley93

No właśnie, pytam dlatego iż już raz w poprzednim Focusie Mk1 też nie wiedziałem i kręciłem w cały świat i nie dość że rozregulowalem obie lampy to jeszcze poukrecaly się śruby przy tych ślimakach od regulacji i już wogole nie mogłem ustawić, lampy poszły do koszta i musiałem kupić inny komplet, na szczęście dużo nie kosztowały, a tutaj słyszałem że reflektory skrętne są bardzo drogie i ciężkie do dorwania.
Ale dzięki za wskazówki, no niestety nie mam możliwości narazie ustawić na maszynie wiec będę musiał próbować samemu ustawić, już nie chodzi mi aż tak o wysokość bo jest w miarę okej, ale głównie o boki, w zasadzie to stało się tak po wymianie żarówek, jak patrzę czasem od przodu jak auto stoi to raz w jednej lampie soczewka jest bardziej skrecona do wewnątrz a raz w drugiej i to wygląda tak jak by to było w skrajnej pozycji, a wydaje mi się że oby dwie powinny być przy kierownicy prostej również na wprost. Będę próbował, bo tak się nie da jeździć, dam znać czy udało mi się dojść do ładu, jak bym miał jakieś problemy również.
Stary 17-09-2019, 20:38   #6
Lukasz2525

Jak nie można było regulować, to musiałeś wykręcić za daleko w jedną stronę i wyjechało poza regulację, podobno można to bez problemu założyć z powrotem, jeżeli jest tylko dostęp do wnętrza lampy.
Stary 18-09-2019, 00:20   #7
Stanley93

A więc byłem spróbować wyregulowac lampy, lecz nie udało mi się do końca ustawić dobrze. Wysokość jest w porządku, lecz lampy dalej świeca jakby na krzyż (może ciutke mniej), tzn lewa lampa świec lekko ku prawej stronie (poboczu), lecz prawej właśnie nie mogę za nic dobrze ustawić, zamiast świecić na wprost równo lub pokrywać się z lewą lampą to świeci strasznie na lewą stronę. Zauważyłem też jedną zależność, mianowicie jak włączę zapłon to lampy się tak jakby kalibrowaly i jak przestaną to dobrze w miarę świeca, soczewki ustawione są bardziej w sam środek, ale jak już ruszę i zaczynam kręcić kierownica i znow się zatrzymam to jest dalej w cały świat. Prawa lampa znów daje granice cienia/światła za bardzo na lewo i zauważyłem też wtedy tak jak wspominałem wcześniej że soczewka jest bardziej skierowana tak jakby po za granicę tej ala chromowanej oprawki czy osłony (aż za bardzo) w lewą stronę, a po kalibracji znów jest w porządku (oby dwie na wprost, jednak lekko ku środkowi) a po ruszeniu i skręcaniu znów to samo i tak w kółko. Już nic z tego nie rozumiem, pierwszy raz się z takim czym spotykam. Czy ktoś może potwierdzić że, rzeczywiście te reflektory skrętne tak świeca na krzyż, czy tylko ja mam taki dziwny problem?
Stary 18-09-2019, 10:27   #8
Lukasz2525

Nie, raczej nie świecą. I być może trzeba ustawiać je na odpalonym silniku tak jak xenony, chociaż nie jestem pewny, ale xenony poziomują się dopiero jak silnik pracujs, na zapłonie jeszcze nie.
Stary 18-09-2019, 12:17   #9
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Mnie dziwi, że autor pyta które śruba jest od czego, zamiast podjechać do ściany i sprawdzić "łopatologicznie".
I tak - tak jak @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pisze - ustawiasz lampy na pracujacym silniku.
Nie mowiac, ze najlepiej jakbys podjechal po prostu do punktu przegladow aby Ci ustawili.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2019, 13:56   #10
pablo090
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Nie mam świateł AFL tylko bixenony i żeby je wyregulować potrzebny jest sześciokąt w rozmiarze 7, nie 6 ani 8. Nie wszystkie zestawy kluczy go posiadają. Oczywiście można próbować śrubokrętem, tylko po co?

A poza tym, to tak jak koledzy pisali, najlepiej podjechać na stację diagnostyczną, zrobią to za darmo lub za niewielką opłatą.
pablo090 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania