![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
|
Może ktoś będzie potrafił doradzić co może być przyczyną zbyt dużego pochylenia tylnego koła z prawej strony (2.55 z prawej, 1.49 z lewej). Wymienione są już wszystkie wahacze, piasta, a sprężyny zamienione stronami i jak stał krzywo tak stoi. Jakiś czas temu miałem przygodę parkingową, kobieta cofając lekko mnie uderzyła z tej strony ( w sumie lekko zarysowała kołpak i błotnik). Dodam, że jakieś pół roku przed stłuczką miałem robioną geometrię i wtedy było ok wszystko... Nie mam pomysłu, a na skp mówią że w zawieszeniu wszystko ok... :/
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Wszystkie ?
Czyli nośny kość dolna banan górny wzdłużny ? Masz 8 wahaczy z tyłu gumy i łączniki do tego sprężyna i amor. Za pochylenie odpowiada wahacz poprzeczny dolny tzw. kość i banan czyli poprzeczny górny. Jeśli wszystko jest wymienione to niestety coś dostało Ps. Pamiętaj że ułożenie kości wypustka do wewnątrz albo albo do zewnątrz ma kolosalne znaczenie bo tam tuleje nie są wprasowywane w środku tylko mimośrodowo No i kwestia skręcania wahaczy pod obciążeniem a nie ma wiszącego psa |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak tak, już i tak miały lekkie luzy więc poszło górny i dolny, plus wzdłużny ( używka) i poprzeczny (ten pod sprężyną). Jeszcze został tylko amortyzator. Czyżby od takiego puknięcia auto się skrzywiło?? Dramat
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Ciężko powiedzieć bardzo ważne jest poprawne zamontowanie wahaczy i zobacz kość ma być wypustka do tyłu auta
Rozumie że wahacze nowe nie tulejowane ? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Tak, wszystko nowe. Zobaczę jeszcze ten montaż. Amortyzator ma wpływ na geometrię? Czy to sobie darować?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Na pochylenie koła mają wpływ tylko wahacze poprzeczne najbardziej dolna kość
Zobacz czy są pustym jak dobrze pamiętam do bagażnika |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czyli sprawdzić czy ta wypustka jest w stronę tyłu i coś jeszcze zostaje czy to wszystko?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
tak ma być jak masz na foto
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak to u siebie ustawiałem, jedzie jak po sznurku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale kąty są nieregulowalne Ostatnio edytowane przez Fulara ; 09-02-2022 o 21:41 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dzięki, popatrzę 👍
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Sprawdzałem wahacze i są z jednej i drugiej strony zamontowane podobnie jak na zdjęciach od Fulara. Także już nie mam żadnych pomysłów
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|