![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Szukajka nie znalazła nic o p0808 więc pytam czy ten błąd powoduje, że start-stop nie działa? Po chwili od startu zapala się trwale żółta dioda na guziku od niego. Jaki jest numer OEM tej części i czy wymiana wymaga cudów, czy spokojnie do zrobienia w garażu?
Ok. Nie jest to czujnik spod pedału sprzęgła. Wyjąłem go i zmierzyłem. Po wciśnięciu sprzęgła ma minimalną rezystancję, a po lekkim odpuszczeniu ma nieskończoną (nie przewodzi). Wiem, już, że nie bierze udziału w odpalaniu bo przy zdemontowanym auto odpala z guzika. BTW: Tempomat też nie działa. Czy to może mieć związek? W ogóle forscan mi nie pokazuje, że coś z tempomatem nie tak. EDIT: 4M5T-7C534-AA taki jest numer na czujniku. Pytanie czy on ma rezystancję liniową/logarytmiczną, czy tylko ON-OFF? Ostatnio edytowane przez Szymon_Zy ; 01-06-2016 o 13:07 Powód: Na wyraźne życzenie moda |
|
|
|
#2 |
|
|
Walczę dalej. Widzę, że jest drugi podobny czujnik nad sprzęgłem. Jak się do niego dostać? Czy trzeba zdemontować pedal sprzęgła (jak?)? Do czego służy? Dostęp jest bardzo ciężki i sam ręką nie dałem rady nawet wiązki odpiąć.
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pytanie do kolegów z Etis'em. W Forscan zrobiłem podgląd czujników i wyszło mi, że czujnik CPP_TOP (czyli sprzęgło nie wciśnięte) nie zmienia swojej wartości - cały czas jest w pozycji ON. CPP_BOT jest ok. Myślę, że to może powodować, że Start-Stop i tempomat leżą.
Pytanie jaki jest to czujnik (ori numer) w focus mk3 2k13 1.6 TDCI. |
|
|
|
#4 |
|
|
Dla potomnych. Więc wszystko jasne czujnik jest zamontowany na pompie sprzęgła. Jest na stałe zintegrowany z pompą sprzęgła. Jeśli jest wadliwy nie działa tempomat, start-stop, nie wyświetla się ikona sugerująca zmiany biegów (zielona strzałka).
Błąd p0808 mówi właśnie o wadliwym czujniku. Edit: Błąd p0512 też jest związany z tym czujnikiem. Po wymianie już go nie ma. Co za tym idzie znikł wqr... błąd polegający na tym, że po odpaleniu silnika, potem zgaszeniu i ponownym włączeniu zapłonu ..... nie dało się wyłączyć zapłonu bez uprzedniego ponownego odpalenia silnika. Ostatnio edytowane przez Szymon_Zy ; 01-06-2016 o 13:08 |
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Escape mk4
Silnik: 1,5 Ecobost
Rocznik: 2020
|
Witam, odświeżę temat, bo mam ten sam problem.
Widzę, że kolega sam sobie pisał na forum, ale może ktoś mi pomoże. Po wymianie pompki sprzęgła w Mondeo MK4 nie dział tempomat i start/stop, błąd P0808 - za wysokie napięcie na czujniku położenia sprzęgła. Ale jak go odepnę to jest błąd P0805 - przerwany obwód i P0807 - za niskie napięcie. Pompka Valeo, więc mało prawdopodobne, że uszkodzona. Były może różne rodzaje pompek sprzęgła, do start/stop i bez? Ktoś miał taki problem? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciej
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6Tdci 95KM
Rocznik: 2012
|
Dzień dobry,
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Focusa MK3 2012r, z silnikiem 1,6Tdci 95KM. Kilka dni po zakupie zaobserwowałem kilka problemów i chciałbym zapytać, czy ten typ tak ma lub co ewentualnie może być problemem. 1. Auto podczas dojeżdżania do świateł na luzie lub sprzęgle podbija obroty do około 900-1000 i faluje/wibruje, aż do czasu gdy zatrzymamy się do 0km/h - wtedy są obroty niższe i praca aksamitna i równa. 2. Przy 1500-1700 obrotach silnik dość mocno wibruje i buczy, rezonują plastiki wewnątrz. Poniżej i powyżej tego zakresu wszystko jest ok. 3. Podczas ruszania w korku/podjeżdżania na 1 i 2 biegu prawie niemożliwe jest ruszenie bez zajączkowania. Dodam, że wszystko co powyżej czasami samoistnie ulega poprawie i jest niemal nieodczuwalne... A czasami doskwiera bardzo. Podłączyłem ELM i ForScan. Mam następujące błędy: P0512 - Obwód sterowania rozrusznikiem P0806 - Zakres napięcia w obwodzie / jakość sygnału czujnika położenia sprzęgła A P0808 - Wysokie napięcie w obwodzie Napięcie ładowania wynosi 14,7V (dość wysokie), auto miało niedawno wymieniany regulator napięcia (poprzedni właściciel), na nowy Valeo. Akumulator raczej w porządku. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, od czego zacząć diagnostykę i jak wyeliminować problemy - będę wdzięczny za dyskusję. Pozdrawiam, |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciej
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6Tdci 95KM
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Dziękuję. W takim razie pozostał problem wibracji i podbijania obrotów/falowania przy dojeżdżaniu do świateł przed całkowitym zatrzymaniem. Kupiłem zestaw do czyszczenia wtrysków TEC2000, nowy filtr paliwa, na dniach przetestuję czy coś pomoże. Może macie jakieś inne sugestie? |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Na początek wymień pompę i zobacz jaki to da efekt. Być może, że ten czujnik tak bruździ.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|