![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
|
Cześć,
Wymieniałem ostatnio olej w automatycznej przekładni Aisin awf21/ts80sc w Mondeo 2008 2.3 benzyna. Jakże się zdziwiłem, gdy okazało się, że u mnie korek jest na klucz hex chyba 12 albo 13, a nie 17 i przede wszystkim nie posiada dodatkowej śruby oraz rurki od ustalania poziomu oleju! Wymieniałem olej statycznie, na kilka razy, wiec zmierzyłem ile oleju wylałem, zalałem tyle samo nowego, korek zakręciłem i od razu zamówiłem nową śrubę oem z przelewem oleju do mojego modelu. Śruba przyszła więc całą operację powtarzam, a tam... inna średnica gwintu. Moja śruba okazuje się mniejsza niż nowa śruba OEM Forda. No i dupa. Jak ja mam teraz ustalić poziom oleju? Wszystkie procedury pokazują jak to zrobić za pomocą tej małej śrubki w korku. Nie znalazłem nigdzie informacji jak to zrobić bez niej. Nie spotkałem się z tym nigdzie aby ktoś miał takie cuda jak u mnie. Ręce mi opadają, bo zawsze muszę mieć pod górkę. Spotkał się już ktoś z takim przypadkiem? Jest jakaś inna metoda na ustalenie właściwego poziomu oleju? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
|
Z racji braku odzewu wśród forumowiczów sam sobie odpowiem i podzielę się wiedzą, zamiast milknąć i znikać po rozwiązaniu problemu, jak to zwykle widzę w różnych tematach. Otóż w tym modelu występuje z jakiegoś powodu bagnet do pomiaru poziomu oleju w skrzyni! Załączam rysunek gdzie znaleźć ten bagnet. Powodzenia!
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| korek spustowy oleju , skrzynia biegów |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|