![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam
Mam problem z moim samochodem jest to Ford Mondeo MK4 2.0 TDCi 140km automat 2008 rok . Jakiś czas temu samochód wszedł mi w tym awaryjny . Wyskoczyły komunikaty *Usterka silnika *Konieczna obsługa skrzyni *Check engine *ESP Mechanik zrobił kalibrację turbosprężarki, tydzień było okej , po tygodniu ta sama historia te same błędy (załączam zdjęcia błędów poniżej) 1 mechanik twierdzi że winny jest dpf w tych samochodach są wadliwe bo zamontowany jest dość daleko od turbiny i przez to nie może osiągać odpowiedniej temperatury spalin aby wypalić DPF , twierdzi że jest tak zapchany że turbosprężarka nie jest w stanie przepchnąć spalin przez niego i radzi wyprogramowanie go i opróżnienie. Inny mechanik twierdzi że winna jest turbosprężarka. Mieliście podobne przypadki albo macie jesteś inne propozycje co może być nie tak ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Rafal
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
|
Miałem kiedyś ten sam problem i choinkę błędów po podłączeniu kompa i odczytaniu błędów. Naprawa kosztowała... 0 zł! Przyczyną okazały się nieszczelne połączenia przewodu podciśnienia idącego do turbiny umieszczonego z tyłu na rurze dolotu. W dwóch miejscach są tam gumowe odcinki i one były nieszczelne. Ewentualnie może być też zawór podciśnienia od turbo niesprawny, ale proponuję zacząć od wężyków..
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Sprawdzę te podciśnienia, nawet jeżeli na pierwszy rzut oka będą wyglądały okej wymienię tę wężyki .
Chodź o zawór który jest umieszczony na turbinie czy mówisz o zaworze n75 ? Wiem że są 2 obok siebie można przepiąć wężyki z jednego do drugiego albo jak mogę sprawdzić czy jest w ogóle sprawny |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Zawory N75 można spróbować zamienić miejscami. Ale jak nie ma buczenia po zgaszeniu auta, to raczej powinny być sprawne... Ja usterkę odkryłem poprzez wpięcie strzykawki w wężyk, który idzie od zaworu N75 do turbo (jest to ten zawór zamontownay głębiej, a wężyk to wyjście z zaworu opisane OUT) i pompowalem. Jeżeli będzie szczelny to powinno być słychać ruchy sztangi od turbo, a jeżeli nie to będzie syczeć
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Okej to tak zrobię , apropo tego buczenia to u mnie słychać po zgaszeniu auta takie charakterystyczne buczenie przez dosłownie kilka sekund. Zawór n75 od turbosprężarki to ten bliżej grodzi ,tak ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tak, ten bliżej grodzi. Jeżeli buczy to najpierw podmiana, a jeżeli nie pomoże, to wymiana na nowe.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
A więc tak wymieniłem tę wężyki od sterowania turbo , przeczyściłem zaworek na turbinie jest on od bodajże kopiowania turbo, zamienię jeszcze te zaworki składam wszystko i jadę się przejechać . Sprawdzałem też zakres pracy sztangi od zmiennej geometrii, wydaje mi się że zakres jest zbyt mały ale mogę się mylić, co o tym sądzisz ? Jest też wyczuwalny luz na sztandze .
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Tomasz Szukalski zmieniłem tą wiązkę ale pojawił się teraz inny problem auto podczas jazdy gaśnie i potem ciężko odpala a jak już. Odpali to da się jechać powoli i znów gaśnie i odpali za 3-4 razem . Z tym że teraz zapalamsoe tylko konieczna obsługa skrzyni i ESP
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
|
a te zawory zamieniłeś miejscami? bo jak zamieniłeś to ten zepsuty od turbo jest teraz zepsutym od klapy gaszącej i stąd te objawy, ja u siebie w weekend eksperymentowałem i finalnie wyszło, że dopóki nie uzbiram 130 na nowy to lepiej mieć zepsuty od turbo a dobry od klapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Tak zamieniłem je spowrotem miejscami , są na swoich miejscach i dalej odwala to samo . Może to czujnik położenia wału bo mam wrażenie jakby po rozgrzaniu ciężko odpalał i walił błędami . Można go jakoś zdiagnozować multimetrem na samochodzie bez demontażu? Za chwilę jadę do elektryka zobaczymy co powie .
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|