Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-10-2019, 13:14   #1
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Drgania i brzęczenie spod deski rozdzielczej przy przyspieszaniu

Witajcie. Od jakiegoś czasu gra mi na nerwach świerszcz spod kokpitu. Mam wrażenie ze jest to gdzieś w okolicach zegarów, lewego wlotu powietrza. Dzieje się to wtedy gdy przyspieszam „z dołu” z niskich obrotów, więc i wibracje są większe. Dźwięk przypomina brzęczenie lekkie, jakby metal o plastik, trudno to nawet nagrać lub jednoznacznie opisać. Nawet na postoju gdy silnik już ciepły, to na jałowym słychać bardzo delikatne skrzypienie/brzęczenie. Czyżby jakość spasowania elementów była aż tak słaba? Może ktoś już kiedyś przerabiał ten temat i mógłby mnie pokierować co ewentualnie mogło by to być. Druga sprawa - chciałbym rozebrać trochę plastików i dostać się pod kierownicę i ogólnie zerknąć pod lewą stronę kokpitu. Jak zdemontować licznik mniej więcej wiem (trzeba zdjąć taką zaślepkę itp) ale boję się ruszać ten dolnej osłony deski rozdzielczej pod włącznikiem świateł żeby czegoś nie połamać. Ma ktoś z was może jakieś schematy jak to rozmontować?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2019, 14:03   #2
kiroll
ford::average

Imię: sławek
Model: fokus kombi mk2, mk3
Silnik: 1,8tdci 1,5tdci
Rocznik: 2006,2018
Domyślnie Odp: Drgania i brzęczenie spod deski rozdzielczej przy przyspieszaniu mk3.5

Podobny objaw ja miałem .Sprawdz plastikowe podszybie od strony silnika.
kiroll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2019, 15:49   #3
zmulim
FCP member

Domyślnie Odp: Drgania i brzęczenie spod deski rozdzielczej przy przyspieszaniu mk3.5

Podszybie wydaje się być dobrze osadzone, teraz patrzyłem, nie sądzę że to ono. Dźwięk ewidentnie z wnętrza samochodu jakby ze środka kokpitu...

Stary 25-10-2019, 15:00   #4
kiroll

Imię: sławek
Model: fokus kombi mk2, mk3
Silnik: 1,8tdci 1,5tdci
Rocznik: 2006,2018

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a tu patrzyłeś?
kiroll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2019, 15:03   #5
zmulim
FCP member

Patrzyłem, tylko w mk3.5 deska rozdzielcza zupełnie inaczej wygląda. Chętnie bym zdemontował kilka dolnych paneli żeby tam zerknąć ale nie chcę niczego połamać...

Stary 13-11-2019, 15:09   #6
zmulim
FCP member

Domyślnie Odp: Drgania i brzęczenie spod deski rozdzielczej przy przyspieszaniu

Witam ponownie. Robię update, być może komuś przydadzą się te informacje. Problem rozwiązałem dobrze nasłuc***ąc wnętrze pojazdu. Wszystkiemu winne były metalowe spinki montażowe elementów deski rozdzielczej. Wystarczyło je pozaginać by wchodziły na bolce plastikowe ciaśniej, dodatkowo nakleiłem pasek z taśmy izolacyjnej na ten bolec i cisza. Ponadto metaliczne rezonowanie też zostało przeze mnie wyciszone - tutaj winna była dolna część osłony kolumny kierownica a konkretniej kawałek blachy w środku który luźno gonił mimo zatrzasków po bokach. Wystarczył klej w sprayu do gąbek i sprawa załatwiona. Demontaż tapicerki dość prosty (dorwałem service manuala).
Dołączam zdjęcia i linki do filmików jak było przed i po poprawkach. Pozdrawiam

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg oslona_kierownicy.jpg (95.4 KB, 253 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg spinka przed.jpg (97.3 KB, 234 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg po prostowaniu.jpg (96.6 KB, 202 wyświetleń)
Stary 13-11-2019, 15:25   #7
garymarlin

Imię: Grzegorz
Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 140KM 6MT DPF
Rocznik: 2013

Dobry post! Przy demontażu plastików warto przyjrzeć się tym blaszkom i może niektóre poprawić. Mi nie chciała dobrze usiąść tapicerka po montażu wiązki do modułu czujników parkowania. Trzeba było podginac...

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
garymarlin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2019, 19:11   #8
zmulim
FCP member

Nie wiem dlaczego Ford taki kształt spinek wymyślił - to nie ma szans być cicho jak ma luzy. Fakt jest taki że teraz mam w aucie totalną ciszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodatkowo mając wszystko na wierzchu, sprawdziłem całą kolumnę kierowniczą, wziąłem klucze i sprawdziłem czy wszystkie śruby dokręcone. Pedalierę również sprawdziłem, tak samo jak wszystkie wiązki elektryczne - tutaj bez problemów bo są one przymocowane do konstrukcji nośnej kokpitu więc nie ma prawa by się tłukły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-01-2020, 19:16   #9
Esemes
ford::amateur

Imię: Andrzej
Silnik: 1,6 TDCi 95
Rocznik: 2011

Witam ja również mam problem z brzęczeniem z okolicy zegarów zarówno przy przyśpieszaniu z wolnych obrotów jak i na większych nierównościach. Dzisiaj rozebrałem te osłony co zmulim dwie po bokach deski i jedną pod kierownicą. Blaszane spinki faktycznie luźno latały na plastikowych kołkach na których są osadzone. Kombinerkami ścisnąłem górną część spinki i weszły one bardzo ciasno, bez luzów na plastikowy kołek. Jutro próba, napiszę czy nastała cisza.

Niestety, brzęczenie z okolicy zegarów nie ustało.

Ostatnio edytowane przez Esemes ; 01-02-2020 o 14:52 Powód: Po próbie
Esemes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2020, 14:47   #10
Esemes
ford::amateur

Imię: Andrzej
Silnik: 1,6 TDCi 95
Rocznik: 2011

Dzisiaj odkryłem że brzęczenie pochodzi od okolicy regulacji położenia kierownicy, jadąc po nierównościach gdy zwolnię całkowicie dźwignię położenia kierownicy wszelkie brzęczenie ustaje, oczywiście z odblokowaną dźwignią nie da się jeździć i nie wiem który element dokładnie odpowiada za brzęczenie i co zrobić żeby brzęczenie ustało nawet po zablokowaniu dźwigni położenia kierownicy.
Esemes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania