Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|warmińsko-mazurska

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-02-2025, 18:46   #1
Cycho1
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.6 t ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Chłodnica EGR

Dzień dobry
Sprawa wygląda tak - tydzień temu na trasie Ford wskoczył w tryb awaryjny, po zgaszeniu i odpaleniu pojawił się check engine i temperatura skoczyła nagle do 120 stopni po czym opadła. Jadąc dalej samochód cały czas miał swoją moc i trzymał temperaturę. Podłączyłem OBD i pokazało, że to czujnik od poziomu płynu chłodniczego. Oddałem Forda do mechanika, który sprawdził czy spaliny dostają się do układu chłodzenia i błędy na komputerze. Stwierdził, że głowica jest spuchnięta i silnik do wymiany - bez wcześniejszego rozbierania silnika.
Mimo to Ford odpala, silnik chodzi równo i ma swoją moc, nie kopci, ale płyn chłodniczy ubywa. Dzisiaj zadzwoniłem do bardziej kompetentnego mechanika, który stwierdził, że może być uszkodzona chłodniczka EGR, ponieważ to są bardzo podobne objawy co do uszczelki pod głowicą. Chciałem zapytać czy ktoś miał podobny problem i jakie było rozwiązanie oraz ile może mnie wynieść naprawa chłodniczki EGR?

Cycho1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2025, 00:20   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Chłodnica EGR

Cytat:
Napisał Cycho1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj zadzwoniłem do bardziej kompetentnego mechanika, który stwierdził, że może być uszkodzona chłodniczka EGR
Gdyby był bardziej kompetentny to by wiedział, że w 1.6 ecoboost nie ma chłodniczki egr, nawet egr nie ma. Chyba, że mówimy o jakimś innym silniku.

Ile tego płynu schodzi i czy nie ma wycieków?

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 28-02-2025 o 13:17
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2025, 16:02   #3
Cycho1
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.6 t ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Chłodnica EGR

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby był bardziej kompetentny to by wiedział, że w 1.6 ecoboost nie ma chłodniczki egr, nawet egr nie ma. Chyba, że mówimy o jakimś innym silniku.

Ile tego płynu schodzi i czy nie ma wycieków?
Płynu schodzi bardzo mało, bo wyciek jest przy chłodnicy i tam po kropelce wycieka.
Cycho1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
1.6 ecoboost

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania