![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Regis
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 130KM Duratorq
Rocznik: 2007
|
Witam forumowiczów,
Ze względu na to, że przez ostatni rok mój Edek przeszedł z dymienia przy przyspieszaniu na prawdziwą zasłonę dymną muszę zabrać się za naprawy. Podejrzewam za małą dawkę powietrza, lub za dużą dawkę paliwa. Nie jestem mechanikiem i miernie się znam więc wtrysków raczej nie sprawdzę, skupię się więc raczej na powietrzu. ...ale jakiś miesiąc temu wymieniałem przewody powrotu paliwa te przy wtryskach, bo ropa była w gniazdach wtrysków. Przez chwilę było dobrze a dziś znów widzę bajorko. Wymieniłem przewody pomiędzy wtryskami, a tego ostatniego długiego idącego pod kolektorem nie, bo kolektora nie zdejmowałem. Podejrzewam więc, że to ten ostatni też przecieka. Zamierzam: 1) Wyczyścić zawór EGR, 2) Wyczyścić kolektor dolotowy, 3) Wymienić ostatni przewód powrotu z wtrysków, 4) Sprawdzić czy nie ucieka powietrze gdzieś za turbiną. Co mnie dręczy: a) Czy zdejmując kolektor dolotowy muszę wymieniać uszczelki? Jest on integralny z pokrywą klawiatury. b) Jak sprawdzić, nieszczelność za turbiną? W sensie gdzie się najwygodniej podłączyć z kompresorem i gdzie i czym zatkać najlepiej układ? c) Jeżeli już będę musiał to jak roboczo w domowych warunkach zrobić jakieś podstawowe sprawdzanie wtrysków? Oczywiście będę wdzięczny za wszelkie inne wskazówki w przypadku powyższej przypadłości Mondeo. Pacjent: Mondeo MKIV z 2007r 2.0 136KM Diesel Automat. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc! |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|