![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
|
Witam wszystkich, to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość gdyby coś było nie tak. Próbowałem szukać podobnych przypadków, ale takiego nie znalazłem. Do wieczora 31 grudnia wszystko działało prawidłowo, silnik był elastyczny i miał brzmienie poprawnie działającego silnika benzynowego. A teraz co się wydarzyło, pierwszego stycznia silnik stracił całkiem ochotę do zwiększania obrotów w zakresie 1500 - 2000 dodatkowo w tym przedziale obrzydliwie buczy. Tak nagle. Wkręca się do końca, ale i tak w całym zakresie obrotów dźwięk jest zmieniony. Nie szarpie, nie trzęsie się, nie wypadają zapłony. Błędów nie ma żadnych. ZFR działają. Ojej z filtrem wymieniony przed świętami(Ford 5W30). Kable, cewki, świece, zawory ZFR, przepływomierz mam dwa zestawy i zamiana też nic nie daje. Rozrząd wymieniony w czerwcu zeszłego roku. Jedyna nieprawidłowość jaką znalazłem to niedogrzanie, osiągał góra 72 stopnie. Wymieniłem termostat, teraz temperatura jest na poziomie 91 stopni, a silnik działa jeszcze gorzej. Stał się bardziej mułowaty i powyżej 2000 obr. Może ktoś też miał coś takiego i jakoś naprawił.
Ostatnio edytowane przez Marek Z ; 21-01-2026 o 22:28 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Myślę, że pomocne by były informacje o mocy lub kodzie tego silnika, bo informacja 1,6, benzyna, to trochę zbyt mało. Informacja o ew. odczytanych DTC, jeśli to było zrobione także by się przydała.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Przepraszam, nie napisałem, 1,6 ti vct 125KM. Napisałem, brak błędów.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Umknął mi brak DTC. Masz możliwość, znaczy jakąś wiedzę, doświadczenie by interpretować PID-y (parametry) z Forscan-a? Poza tym są jeszcze parametry, których Forscan nie mierzy. Temat nieco ciężki na samodzielną walkę. Załóżmy np. że masz niedrożny układ wydechowy. Do pewnego odcinka można go rozszczelnić, ale katalizatorów pominąć raczej nie sposób.
Np. po tym, co napisałeś nie mogę sobie wyobrazić jak wygląda to obrzydliwe buczenie, a ten dźwięk może być kluczowy. Ile ma ten silnik przebiegu? Podrzuć tą informacje i zobaczymy jakie będą mieli pomysły inni koledzy, ale zaznaczam, że diagnoza takiej usterki na odległość może być dużym wyzwaniem. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Mam możliwość interpretowania PID-ów, Mam Forscan-a i IDS. Oczywiście o katalizatorze też myślałem, bo stało się to nagle. Tylko odczyty z sąd się nie zmieniły, nic nie grzechocze i można osiągnąć maksymalne obroty, tylko. No właśnie, korekty paliwowe zaczęły trochę pływać bez sensu, na wolnych obrotach długoterminowe są ujemne, w czasie jazdy krótkoterminowe zmieniają się z ujemnych na dodatnie. Niestety nie wiem jakie były wcześniej. A wymiana termostatu pogorszyła sprawę i to dla mnie trochę nie logiczne. Co do buczenia to według mnie można to porównać do dziurawego wężyka w dolocie, taki niski basowy dźwięk, tylko że tu nie ma za wiele kombinacji na dolocie, nic nie syczy przy silniku i nic nie utrudnia rozruchu ani nie zakłóca wolnych obrotów. Samochód Polski salon odkupiony od pierwszego właściciela w maju zeszłego roku z przebiegiem 117500 km, teraz 133500 km.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
1. Do filtra powietrza zaglądałeś? 2. Czy rura dolotowa pomiędzy filtrem a przepustnicą jest OK? Tam nieszczelność może zakłócić działanie/wskazania MAF. Obroty i rozruch nie będą zakłócone, ponieważ ew. nieszczelność jest jeszcze przed przepustnicą. Po uruchomieniu podczas rozgrzewania silnik i tak pracuje na mapach i odczyty tleny z sond są pomijane i wtedy też ekologia oraz stakład mieszanki są tematem drugorzędnym. Po rozgrzaniu silnika to się zmienia i tu dochodzimy to momentu w którym podniosłeś temperaturę silnika wymieniając termostat. Silnik bardziej rozgrzany, więc paliwa może dostawać mniej i mu się pogorszyło. Jakąś logikę doszukać się można. Postaram się wieczorem zając stanowisko w kwestii układu wydechowego, kata i twojego przebiegu. Obecnie mam w domu dwa auta z takimi silnikami, gdzie jeden to PNDA, a drugi PNDD i w tym drugim był jakiś problem u poprzedniego właściciela związany z tym, co po stronie wydechu, ale szczegółów nie znam. Jest OK, więc tematu nie drążyłem. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
1. Zaglądałem, nic mnie nie zaniepokoiło. Przemyłem dodatkowo gąbkę od odmy.
2. Rurę zdjąłem, obejrzałem i jest cała. Sprawdzę jeszcze uszczelkę samego przepływomierza. Nie wiem jakie wartości powinien wskazywać przepływomierz w sprawnie działającym silniku więc trudno mi coś w tej sprawie powiedzieć, dopóki działał to nic nie robiłem. Mój silnik to PNDA. Dzięki za zainteresowanie. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Całość dolotu od przepustnicy do wlotu powietrza jest szczelna.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
By zakończyć sprawę dolotu pozostanie porównanie odczytów z MAF. O ile odczyty zrobione na postoju nie są dla mnie problemem, to z odczytami podczas jazdy będę miał mały kłopot, bo przydałby się ktoś w miarę kumaty za kierownicą, więc muszę kogoś znaleźć. Jak nikt w tej kwestii na forum nie pomoże, to coś przez weekend wymyślę.
Teraz o wydechu. Od niedawna mam Focusa 3,5 z silnikiem PNDD. To to samo, co PNDA tylko z normą Euro 6. Przebieg 114000 km i poprzedni właściciel zrobił (lub bardzie zapłacił za) rzeczy dziwne, jak na ten przebieg w tym silniku. Zmieniony tłumik końcowy, czyszczony katalizator (na wydrukach widać różnicę w przepływie i ciśnieniu), wymienione dwie sondy (nie wiem, które i nie na oryginały, bo zbyt tanie na paragonie), wgrany najnowszy soft do PCM. Silnik póki co pracuje idealnie choć wyczuwam pewne różnice pomiędzy PNDA i PNDD. Nie wiem czy to efekt różnych norm Euro, czy też innych przełożeń wpisanych w centralną konfigurację. Nie wiem także co było przyczyną tak kompleksowego podejścia do układu wydechowego. Skoro oboje pomyśleliśmy o wydechu, czy też katalizatorze uznałem za stosowne o tym wspomnieć. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Ok, dzięki. Co do przepływu spalin to mam czujnik który wkręcam w miejsce sondy, mogę tym samym odczytać czy jest wzrost ciśnienia przed katalizatorem. Niestety w tych warunkach pogodowych tego nie zrobię, musi się trochę ocieplić. Te wszystkie elementy które Masz wymienione to pewnie ze względu na standardowe bolączki tych samochodów. Co do zmiany oprogramowania, to też miałem taki szalony pomysł ale mam jakąś chińską lewiznę IDSa i nie chce pobrać plików. W Mazdzie działało. U mnie też jedna sonda regulacyjna była wymieniona przez poprzedniego właściciela. Może porównanie MAF coś wniesie. Nie mam żadnego pomysłu, a to ze względu na wspomnianą Mazdę. Miałem ją trzy lata przed Fordem a ciszyłem jeden miesiąc. Po zakupie oddałem do ASO Mazda na kontrolę i dostałem auto słabsze(?). Po miesiącu oddałem ponownie na regulację zaworów(było LPG) i dostałem muła. Trzy lata nie doszedłem dlaczego, wymieniłem wszystko a katalizator dwa razy. Ze starego napędu została skrzynia biegów. Nic się nie zmieniło. Jeszcze wcześniej był Focus II 2.0 duratec, dwa silniki i też muł.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|