Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary Wczoraj, 21:22   #1
Antek91
ford::beginner

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Dekor przełączników otwierania szyb - akcja serwisowa 22N17

W moim Escape z 2020 roku było popękane srebrne pokrycie na wszsytkich przełącznikach z przodu, na tylnych drzwiach jest w porządku. Strasznie mnie to irytowało kazdy raz kiedy ich dotykałem więc postanowiłem rozwiązać ten problem.
przed.jpg
Wyszukiwanie na Aliexpress nic nie dało ponieważ tam są dostępne nakładki z blachy na taśmie 2-stronnej do poprzenich generacji Kugi/Focusa ale dla roczników po 2020 mozna kupić tylko cały przełacznik za ~20zł, więc to nie ma sensu.
Zacząłem szukać dalej i okazało się że ten dekor który chciałem wymienić ma własny numer części Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
LB5T-14A268-AA3SM3
co dla mnie było miłym zaskoczeniem, ale jeszcze bardziej się zdziwiłem kiedy znalazłem te części na Allegro:
etykieta.jpg
STOSOWANE W MODELACH: EXPLORER 2020-, KUGA 2020-, MUSTANG MACH-E 2020-
w cenie niecałe 13 zł/szt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no ale cóż... kupiłem od razu 7 szt na wszystkie drzwi.
I tutaj było kolejne zaskoczenie tym razem niemiłe, ponieważ nie mogłem wstawić nowy dekor zamiast starego. Okazało się że nowe plasticzki mają mniejszy rozstaw między zatrzaskami i wciskanie ich na siłe najprawdopodobniej ich uszkodzi.
porownanie 1.jpg
Więc musiałem użyć modelarskiego pilnika (sprawdzi się też mniejszy pilnik dla paznokci) aby zmniejszyć odległość między zatrzaskami:
porownanie 2.jpg
No i po tej operacji już nowe elementy bardzo dobrze z lekkim naciskiem wchodzą w przełączniki. Do demontażu użyłem łopatki do rozbierania elektroniki którą podparłem przełącznik od dołu i wtedy można nawet paznokciem wysunąć stary dekor:
demontaz.jpg
Na Alletanio zostało ich kilka sztuk więc jak ktoś potrzebuje to polecam się pospieszyć, bo inaczej trzeba będzie szukać na ebay...

Ostatnio edytowane przez Antek91 ; Wczoraj o 21:25
Antek91 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 21:56   #2
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
Domyślnie Odp: Dekor przełączników otwierania szyb

Cytat:
Napisał Antek91 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dekor przełączników otwierania szyb
a wystarczło zadzwonić do ASO Ford-a i zapytać o takie dekory na które jest akcja serwisowa 22N17 i miał byś je za darmo wymienione .
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 22:23   #3
Antek91
ford::beginner

Domyślnie Odp: Dekor przełączników otwierania szyb - akcja serwisowa 22N17

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego)

Ale dla Escape również wymienili by za darmo?

Ostatnio edytowane przez Speedo ; Dzisiaj o 11:52
Antek91 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 22:36   #4
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał Antek91 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
również wymienili by za darmo?
spróbuj , zadzwoń a się dowiesz , nie sprawdzałem bo nie miałem czasu
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Dzisiaj, 09:07   #5
teiksef
ford::advanced

To ja mogę odpowiedzieć, nic by Ci dla Escape nie wymienili. Chyba, że ktoś ma jakieś znajomości, ewentualnie ma świetną prezencję osobistą i jest w typie szefa placówki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sieć europejska nie ma nic do Escape, więc Ford im po prostu za to nie zwróci.
Chodziła pogłoska, że jakieś niemieckie ASO mogą obsługiwać amerykańskie Fordy, i nawet jest ich lista (tych ASO). Tyle, że przy próbie kontaktu (pisałem do nich ws. 23B56 i 22N15, jedno to spawy drzwi, drugie to upgrade GWMa) wytłumaczono mi, że, cytuję "we are only allowed to repair US Ford sold in Germany". Żadne prywatne importy się wiec pod to nie łapią.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
przełącznik zespolony , szyby

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania