![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 26-12-2006
Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
|
Jako że grzała mi sie felga i popiskiwało koło podczas jazdy wziąłem sie za czyszczenie zacisków. identycznie postepujemy wymieniajac klocki wiec jest to uniwersalny opis ktory moze pomoc poczatkujacym :bigok:
potrzebujemy: podnosnik koziołek lub solidny drewniany klocek do podlozenia pod auto klucz do kol imbus nr 7 srubokret plaski szczotka druciana smar miedziowy luzujemy sruby koła, podnosimy i podpieramy samochod, zdejmujemy kolo. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zdejmujemy srubokretem sprezyne zabezpieczająca zacisk wypinamy przewod hamulcowy z mocowania na amortyzatorze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po jej zdjeciu zdejmujemy 2 zaslepki plastikowe chroniące prowadniki przed blotem i wykrecamy je imbusem. warto przed podniesieniem auta skrecic kola tak zeby dostep byl ulatwiony. po ich wykreceniu zdejmujemy delikatnie zacisk. na zacisku zostanie klocek wewnetrzny, zewnetrzny na jarzmie. zdejmujemy je i oceniamy stan zuzycia. moje byly jeszcze ok. teraz nie wolno naciskac hamulca! jesli chcemy zobaczyc czy tloczek porusza sie bez zaciec w zacisk wkladamy miekki kawalek drewna i delikatnie naciskamy na hamulec, pamietajac o pozniejszym wcisnieciu tloczka. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz zabieramy sie do czyszczenia prowadnic zacisku szczotka druciana. szorujemy az pozbedziemy sie brudu i rdzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wkladamy klocek wewnetrzny w zacisk. blaszki musza wejsc w tloczek. mozna pomoc sobie wkretakiem. jesli zakladamy nowe klocki musimy wcisnac tloczek kawalkiem drewna. zakladamy na jarzmo klocek zewnetrzny bierzemy teraz wykrecone prowadniki i czyscimy je. ja uzylem benzyny i szmatki. nie wolno ich drapac ostrymi narzedziami! jesli brud nie schodzi moczymy je w ropie, benzynie. jesli sa zatarte lub z wżerami wymieniemy je na nowe. smarujemy cienko prowadniki smarem miedzianym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wkrecamy je w zacisk i jarzmo. zakladamy plastikowe zaslepki. pomagajac sobie srubokretem zakladamy sprezyne zacisku Pamietamy o wpieciu przewodu hamulcowego na swoje miejsce! pokrywamy sruby kola cienka warstwa smaru i przykrecamy kolo. opuszczamy samochod i dokrecamy kolo. taka naprawa jest dobra okazją to przejzenia wszelkich osłon, gum zawieszenia stanu tarcz itp bierzemy sie za 2 kolo. naciskamy kilka razy hamulec. pozniej wykonujemy jazdę probna spradzajac i ustawiajac hamulce delikatnymi przyhamowaniami. Milej zabawy w nastepnym odcinku wymiana cylinderka :fcp2 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-08-2008
|
Super bardzo mi pomogłeś dzięki :fcp1
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo kombi mk1
Silnik: 18TD
Rocznik: 1996
|
Witam
i też potwierdzam że to dobry pomysł pokazać krok po kroku wymianę klocków. Właśnie zabierałem się do wymiany i pomyślałem że warto zerknąć czy ktoś napisał na ten temat. A tu taki świeżutki wątek :-) Od siebie mogę dodać że nie wypinałem przewodu hamulcowego a tłoczek wciskałem dwoma grubymi prętami: ich końce "wchodziły" do środka tłoczka a na zewnątrz opierały się na wypustkach obok tłoczka. Powstały dwie dźwignie - w wyniku nacisku tłoczek chowa się, choć bardzo powoli i w pierwszej chwili jest wrażenie że nie rusza się ... ale to tylko wrażenie ;-) Mam komplet omnibusów ale pechowo nie ma w nim 7 więc podparłem się torxem (hm numeru nie pamiętam :-( sorki) Po zdjęciu klocków mój niepokój wzbudziła "latająca" luźno tarcza ... ale chyba tak ma być. Po skręceniu wszystkiego było ok. No i małe pytanie: wcześniej miałem klocki z czujnikiem (z klocka wystawał kabelek), lampka zapalała sie po zużyciu klocków. Teraz mam klocki bez kabelka czyli i bez czujnika - dla mnie to nie problem a różnica w cenie między klockami z i bez czujnika to ok 100 zł. Chyba zostanę przy klockach bez czujnika bo i tak sporadycznie zerkam na klocki. Czas na pytanie: nie podłączam czujnika więc będzie dyndał mi kabelek dochodzący do klocków - co z nim zrobić? z jarzma wystaje elktroda/blaszka: może z nią połączyć? z pozdrowieniami |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Super a teraz czekamy na odcinek drugi :fcp2
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ja cie nie poganiam tak sobie napisałem :fcp2
Takie instrukcje są bardzo pomocne człowiek całe życie się uczy i głupi umiera ja nie raz zmieniałem klocki ale okazuje się że nie robiłem tego dobrze.Teraz kupiłem mondeo i nie wiele o nim wiem a im więcej sie o nim dowiaduję tym mniej wiem. Ja lubię sam przy aucie grzebać a z drugiej strony nie chciał bym przez własną ignorancję czegoś skopać tak więc pisz o wszystkim a ja będę chłoną wiedzę :fcp2
|
|
|
#9 |
|
|
nie jestem jakim guru.... 3 lata jezdzenia 2 mondeo poprostu :P
do zrobienia w ciagu pol roku mam hamulce tyl, amorki, chlodnice oleju silnika itp. bede zawsze opisywal :fcp26 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-11-2009
Model: focus ii
Silnik: 1,6
Rocznik: 2006
|
odswieżam temat.Czy ta spręzynke zabezpieczająca klocek wyjme po prostu podwazajać ja srubokretem?Powinna wyskoczyc tak?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|