Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-11-2008, 12:58   #1
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie [MK3] Chip - 2.0 TDCi 130 KM ???

Witam,

Temat już był i napisałem tam posta ale niestety nikt nie odpowiedział mi stąd piszę go jeszcze raz na "świeżo":

"Odświeżę trochę temat i proszę o rzeczową odpowiedź. Jestem w temacie mechaniki raczej amatorem więc nie znam się specjalnie na rzeczy. Mam od kilku lat Mondeo MK3 TDCi 130 KM (2002 rok, 245000 przebieg). Nigdy nie bawiłem się w chip i nie wiele o tym wiem. Przestudiowałem wszystkie posty na forum jednak nie wszystko jest dla mnie w 100% jasne.

1. Czy przy takim przebiegu "zdrowo" jest zrobić chip? Auto nie miało w zasadzie żadnych usterek z silnikiem i układem napędowym więc na logikę jeszcze wszystko przede mną i pewnie bliżej niż dalej. Czy chip tego mi zbytnio nie przybliży? Robione były oczywiście standardowo dla tego modelu pompowtryskiwacze ale jeszcze w ramach gwarancji. Czyli stosunkowo szybko i w tym układzie dość dawno.
2. Jakiego przyrostu mocy i momentu mogę spodziewać się w tym aucie?
3. Jaki będzie koszt chipowania?
4. Gdzie mógłbym to porządnie zrobić we Wrocławiu?

Nie jestem jakoś bardzo napalony na ten zabieg ponieważ bardziej zależy mi na tym aby to auto jeszcze względnie bezawaryjnie pojeździło przez przynajmniej 2 latka. Więc jeśli jest jakieś znaczące "ale" to odpuszczę sobie.

Proszę o rzeczową pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam

Stary 20-11-2008, 13:39   #2
Cobretti

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: [MK3] Chip - 2.0 TDCi 130 KM ?

metmusic,

1. Czy przy takim przebiegu "zdrowo" jest zrobić chip? Auto nie miało w zasadzie żadnych usterek z silnikiem i układem napędowym więc na logikę jeszcze wszystko przede mną i pewnie bliżej niż dalej. Czy chip tego mi zbytnio nie przybliży? Robione były oczywiście standardowo dla tego modelu pompowtryskiwacze ale jeszcze w ramach gwarancji. Czyli stosunkowo szybko i w tym układzie dość dawno.
jezeli masz zdrowe auto (silnik) to nie ma przeciwwskazań - kilka osób na foru mchipowało autka z podobnym przebiegiem...

2. Jakiego przyrostu mocy i momentu mogę spodziewać się w tym aucie?
ok 20-25KM i 50Nm - ale jakie to będą wartości konkretnie to zalezy od parametrów wyjściowych silnika oraz... umiejętnosci tunera
3. Jaki będzie koszt chipowania?
standard ok 1500zł
4. Gdzie mógłbym to porządnie zrobić we Wrocławiu?
popytaj Klubowiczów
Stary 20-11-2008, 14:14   #3
metmusic

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Re: [MK3] Chip - 2.0 TDCi 130 KM ?

dzięki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania