![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-12-2008
Model: Ford Focus mkI
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004
|
Mógłby mi udzielić info na temat obrotów i rozruchu na zimnym silniku to byłbym wdzięczny bardzo.
Pojawił się jeszcze jeden problem u mnie, mianowice drganie sprzęgła, i teraz nie wiem czy to dwumasa sie sypie czy poprostu są to drgania od silnika bo typowych objawów dla dwumasy nie mam oprócz tego, sprzęgło też mam nówke. Problem pojawia się tylko i wyłącznie jak silnik jest nagrzany i wciśnięte sprzęgło. Takto nic nie puka anie nie stuka. Czy po normalnej jeździe po mieście długo muszę stać na jałowym żeby turbinę ostudzić? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-06-2008
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Rocznik: 2002
|
Drganie sprzegła to bardzo prawdopodobne uszkodzenie początkowe koła dwumasowego, ten objaw na poczatku miało wiele osób które miały ten problem.
Co dokładnie chcesz wiedzieć o obortach i rozruchu silnika? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Rozumiem, a da się z tym jeździć jak narazie czy trzeba odrazu wymieniać? Pytam ponieważ narazie mam debet budżetowy spowodowany świętami :fcp2
Jeżeli chodzi o obroty to chodzi mi o to na jakich ich wysokości zmieniać biegi tak aby foczka paliła jak najmniej, 2 przypadki mam na myśli : - zimny silnik - nagrzany slinik Pytanie zrodziło się z faktu iż jest to mój pierwszy diesel i jak narazie to spalanie po mieście moje to 11,5l/100km więc dużoooo :fcp8 PS. Ile trzeba studzić turbinę (jaki czas) po jeżdzeniu normlanym po mieście (praktycznie same korki), gdzieś wyczytałem że najlepiej około 1min na jałowym już na postoju. Dzięki z góry za jakiekolwiek info na dręczące mnie pytania :fcp1 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Większość tych opini, że dieslem trzeba jak z jajkiem jest mocno przesadzonych.
Prosta zasada. Silnik zimny: Jeździsz do czasu rozgrzania się silnika spokojnie, max 2,2 - 2,5 tys obrotów. Jak rozgrzejesz (kreska pionowa od temp) to nie przekraczaj raczej 3,5 tys (przynajmniej czesto :fcp18 ). Diesel ma duży moment dostępny nisko więc nie ma potrzeby kręcenia wysoko tak jak benzyny. Po jezdzie normalnej - spokojniej po mieście nie ma porzeby studzić turbiny na posotuju, wystarczy jak ostatni dystans przejdziesz sopokojnie bez mocnego przyspieszania. Z pozostałych rzeczy. Koło dwumasowe chroni min: Unikaj gwałtownego ruszania spod światłeł , strzelanie ze sprzęgła. Jeżdzenia na niskich obortach itp. Z takimi objawami możesz spokojnie jeszcze jeżdzić, jak zaczną się niepokojące objawy typu głlośne metaliczne stuki przy odpalaniu auta oraz inne niepokojące hałasy dopiegające spod maski powiny byc od razu zdiagnozowane. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki wielkie :fcp2
Unikać jeżdzenia na niskich obrotach, masz na myśli żeby raczej cały czas trzymać się w granicy 2000rmp?? Czyli np nie katować biegów poniżej tej wartości? Redukować bieg mniej więcej na jaką wartość rpm najniższą? Chodzi mi tu przede wszystkim o zakres//przediał obrotów jakie są dla focusa najodpowiedniejsze dla silnika i co za tym idzie dla spalania :fcp1 PS. Co znaczy strzelać ze sprzęgła? :fcp11 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tak, dokładnie nie schodzić dużo poniżej 2tys. Natmiast jeśli chodzi o najbardziej ekonomiczne oborty to dokładnie Ci nie powiem, może ktoś inny sie wypowie. Ja jeźdze 2 - 3,5 tys .Natomiast te twoje spalanie jest duże Wymieniałes już filtry ewnet sprawdz jak bedziesz miał mozliowśc i czy nie blokuje Ci któres z kół. Moj kolega ostatnio pojechał na przegla techniczny i okazało się że hamulec ręczny mu nie puszczał do końca i blokował koła. Miał właśnie duże spalanie.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Super, dzięki za info, muszę sie udać do znajomego mechanika żeby się poprzyglądał wszystkiemu :fcp1
A jak z moim pytaniem o sprzęgło?? :fcp4 Co znaczy strzelać z niego :fcp9 :fcp19 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wciskasz sprzegło ewnet. na półsprzegle, kręcisz obroty mocniej i puszczasz szybko sprzęgło. Niektórzy tak robią, żeby szybko spod światłeł wystrzelić :fcp5
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|