Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2015, 19:40   #1
wadim1
ford::amateur

Imię: Wadim
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.8 TDCI 125
Rocznik: 2007
Domyślnie Wymiana silnika. KHBA a F9DA

Witam szukających pomocy jak i pomagających.
Po kilku dniach poszukiwań postanowiłem spytać mądrzejszych od siebie.
Czy wiecie czym różnicą się wymienione w temacie silniki ?
Konkretnie 1.8 tdci 125 i 115 konny ? (KHBA a F9DA <ewentualnie KKBA czyli 115km z focusa II>)
Niestety jestem zmuszony do wymiany. Wizualnie wszystko na zdjęciach jakie porównywałem wygląda tak samo, zestawy paska rozrządu wyglądają tak samo, na pewno będą/mogą się różnić turbo, kody wtrysków itp ale to zostanie mi przecież z mojego. Wejścia na wtryski wyglądają tak samo. Samemu nie udało mi się znaleźć dużych różnic.
Auto pozostanie w rodzinie, nie przeszkadza mi zatem, posiadanie starszego rocznikowo silnika czy o innych oznaczeniach. Za 1400zł mogę kupić starszy typ w bardzo dobrym stanie, natomiast KHBA to wydatek rzędu 4 tys zł.
Kiedyś mój kolega przerabiał analogiczną sytuację z Renault 1.9 dci gdzie dwa kody silników miały na pewno nie pasować wymiennie a skończyło się na wymianie w tym "niepasującym" kółka od rozrządu i paska....)
Szukam zatem konkretnych info. Wszystko co do tej pory znalazłem to gdybania typu "raczej nie pasuje" ale bez konkretów. Jak dla mnie na tą chwilę to "raczej pasuje" aczkolwiek szukam potwierdzenia.
Jeśli ktoś ma większą wiedzę w tym temacie to bardzo prosze o pomoc.

wadim1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania