Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-01-2010, 16:49   #1
eneduerabe
ford::amateur

Model: Ford Fiesta mk3 91' 1.1i
Silnik: kosiarka 1.1i
Rocznik: 1991
Domyślnie Zapach spalin a normy spalin

Witajcie.

jestem tu nowy na forum, wiec witam sie z wszystkimiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sprawa jest taka ze ostatnio byłem z znajomym jego fiestą identyczną jak moja na przeglądzie tech. wszystko miał w nalezytym porzadku ale jak wiadomo te auta lubią sobie chłapnąć troche oleju, 300-500ml na 1000km. akurat w jego przypadku, nie przejmuje sie tym zbytnio poniewaz jest to domena tych silników z lat 60 gdzie odrąbano gaźnik i wsadzono jedno punktowy wtrysk, do dzis mam polew z konstroktorow forda ze dokonali takiego dziełaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

dobra ale wracajac do tematu to stary diagnosta na przegladzie stwierdził, zanim auto wjechało na "rolki" i zanim przeprowadzono badanie spalin, auto pracowalo na wolnych obrotach, diagnosta powiedział taki tekst "no juz czuje ze przekroczone są spaliny"

no i rzeczywiscie były ponad normy i to dosc grubo, tak po za tym do niczego nie mozna bylo sie przyczepic pod wzgledem stanu tech auta, dodam ze swieczki, sonda oraz kable WN byly wymieniane kilka tysiecy km temu, wraz z przeprowadzonym wlasciwie resetem kompa, spalanie auta oscyluje miedzy 5-8 litrow a kontrola swiec to znaczy koloru oprawki daje do mowienia tylko ze wszystko jest ok wiec wykluczam raczej zbyt bogatą mieszanke.

no ale gość pomruczał troche ze coraz wiecej starych aut na naszych polskich drogach, (no a powiedzcie kierwa po co komu nowe auto na nasze drogi w opłakanym stanie?!) no i podbił dowód na nastepny okragły rok.

i teraz zrodzilo sie takie pytanie czy rzeczywiscie mozna po zapachu spalin a raczej jego smrodzie stwierdzic czy przekraczają normy?
jesli tak to rzeczywiscie koleś jest żywą sondą do spalin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

cos musi w tym byc poniewaz kiedy mialem jeszcze malucha to kazdy maluch miał specyficzny zapach spalin, a inne nowsze auta tez inny zapach, mowa tu tylko o jednostkach benzynowych

pozdroGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

eneduerabe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2010, 00:30   #2
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Zapach spalin a normy spalin

Normalna sprawa jak wali to katalizator do wywalenia albo nawet go nie ma, jakby cos tam buczał to chyba stare samchody obowiazuja normy spalin z lat w jakich powstały, a nie terazniejsze.
Mieszanka zalezy tez od tego wtrysku jak jest stary to moze juz nieco lac mimo ze auto spala tyle ile przy wyjezdzie z fabryki.
Stary 13-01-2010, 12:16   #3
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

Przeniosłem do działu Ogólne

Hmm, wiesz jak nie powącham to nie jestem w sanie Ci odpowiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Ale tak na serio.
Czasami czuć po zapachu, że jest coś nie tak. Tutaj opisujesz 0,3 do 0,5 litra na 1 tys km więc jak dla mnie to nie ma bata poczuje się po zapachu taką ilość oleju. Tym bardziej jak koleś pracuje przy tym. Nie znam tego silnika, ale olej będzie ciągnięty przez pierścienie i/lub uszczelniacze więc nie wiem co ma do tego jednopunktowy wtrysk.
Po prostu jest już wysłużony i tyle. Nie wiem jakie są ceny, części ale pewnie naprawa będzie mało opłacalna bo przy okazji wychodzą jeszcze inne rzeczy i kupę kasy z kieszeni zresztą o tym kolega i Ty pewnie dobrze wiecie :/ .
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2010, 20:08   #4
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97

normy spalin po zapachu... ale to tylko te ciężkie węglowodory bo one śmierdzą, lambdy ani CO już nosem nie wywącha, a co do konstrukcji... kareks trochę napisał, wiesz kolego, z lat sześćdziesiątych to pozostał pewnie wał, tłok i blok i to też tylko kształt jak sądzę, bo materiały już inne zapewne. to trochę tak, jak by powiedzieć, że wanna jest już przestarzała i śmiać się chce, że ktoś ją jeszcze udoskonala.

a tak z ciekawostek, to w moim autku siedzi motor, który pochodzi z lat chyba 60 również (jak nie 50 tych ) , z jakiegoś włocha (lancia czy alfa), VW tą konstrukcję udoskonalał jeszcze do lat 90 tych a w tym wieku zaczął sprzedawać najnowszą jego wersję.
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2010, 20:30   #5
eneduerabe
ford::amateur

Model: Ford Fiesta mk3 91' 1.1i
Silnik: kosiarka 1.1i
Rocznik: 1991

spoko chlopaki, wiemy o tym ze fiestolota nie oplaca sie remontowac

dzieki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
eneduerabe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania