Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-03-2010, 22:42   #1
Dolar
ford::beginner

Model: Transit
Silnik: 2.5 D
Rocznik: 1989
Domyślnie Nagle nie odpala

Witam mam taki problem z moim Transitem 2.5 D otóż ostatni raz odpalałem go dwa dni temu i dziś chciałem go uruchomić i lipa kręci jak wariat a nie odpali tylko raz sie odezwał ale to na sekundę podejrzewam pompę tylko dziwi mnie to że chodził i nagle lipa. Aaa i teraz zmienialem silnik ale po zmianie działał, zrobiłem kilka kilometrów ale działał a tu nagle dzisiaj lipa nawet knota mu już w akcie desperacji dawałem. A jak odkręce rurke od wtrysku to ma być tam duże cisnienie? Zgóry dziekuję.

Dolar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2010, 23:11   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nagle nie odpala

Sprawdź czy jest napięcie na wtyku stop-zaworu pompy lub czy wtyk nie spadł.
Paliwo po poluzowaniu przewodu na wtrysku sika krótkimi strzykami, po całkowitym odkręceniu raczej leciutko cieknie, bo dawki wtrysku są przecież małe.

Czyli są możliwości:
- brak napięcia na zaworze,
- paliwo się cofnęło i pompa jest zapowietrzona,
- inne przyczyny, np pasek przeskoczył o kilka ząbków (ale mało prawdopodobne)
Stary 09-03-2010, 07:24   #3
Dolar

Styk sprawdzałem działa
Paliwo leci tak jak mówisz
Rozrząd sprawdzałęm

Już sam nie wiem...
Stary 09-03-2010, 08:43   #4
pickels

Model: transit 2,5d
Silnik: 2,5diesel
Rocznik: 1996

sprawdź czy odpali na samostart . jak złapie , to chyba będzie małe ciśnienie miał silnik , dlatego ma opory . po wymianie pieca jak długo jeździł ? może olej uszczelniał jeszcze pierścienie i chodził, a po dwudniowym postoju spłynął na dół i ma za małe ciśnienie żeby zaskoczyć . to chyba jedna z gorszych wersji.
pickels jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2010, 08:47   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

W tej sytuacji na 90% przyczyną jest brak paliwa - zakładam, że palił ci już zimny po długim postoju na mrozie (po tej zamianie silnika). Jeżeli jest to jednak pierwsza próba odpalenia na mrozie, to winny może być brak odpowiedniego ciśnienia sprężania....

Jeżeli już palił na zimno, to sprawdź czy po odkręceniu króćca odpowietrzającego na pompie leci z niego porządnie paliwo i bez powietrza (załóż przezroczysty wężyk), kiedy krecisz silnikiem.
Stary 09-03-2010, 13:45   #6
Dolar

A jak odpowietrzyć pompe paliwa? I gdzie jest ten króciec? Bo podejżewam tak jak Wojtek że nie dochodzi paliwo...
Stary 09-03-2010, 17:48   #7
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Na tych pompach które ja znam, króciec jest na jej bocznej ściance od strony przeciwnej do silnika. Widać go od razu, wystaje na dwa, trzy cm i ma średnicę ok 10mm oraz kołnierz sześciokątny pod klucz. Można na niego nasadzić wężyk.
Odkręcasz go nieco (luzujesz) i kręcisz silnikiem aż zacznie iść paliwo - zakręcasz. Później odkręcasz nieco przewody ciśnieniowe na dwóch wtryskach i kręcisz aż odpali. To chyba najszybsza metoda odpowietrzenia układu wtryskowego...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 09-03-2010 o 17:51
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2010, 20:24   #8
zumo71
ford::amateur

Model: Ford Transit
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2000

Panowie, podepnę się pod temat bo widzę że podobny a nie ma sensu zakładać kolejnego.

Niedawno zakupiłem 2.0 TDDI z 2000 r. i jak na nowy zakup przystało od razu pojechałem wymienić olej +wszystkie filtry. Od tego czasu zaczęły się małe problemy z odpalaniem- otóż wcześniej palił rewelacyjnie,sekunda i silnik pięknie pracował a teraz musze kilka sekund go pokręcić i dopiero po kolejnym przekręceniu kluczyka załapuje. Jestem laikiem ale mam wrażenie że to może filtr paliwa nie trzyma,paliwo ucieka do zbiornika i stąd to opóźnianie w odpalaniu.
zumo71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2010, 20:24   #9
Dolar

Odpaliłem go dziś przyczyną było chyba to że zapowietrzał się poprzez niedokręcony filtr paliwa. Ale jeszcze muszę podjechać aby mi ktoś ustawił kąt wtrysku bo po zmianie silnika popmy to trzeba ustawić. I jeszcze jedno nie pokoi mnie to że z bagnetu i korka oleju idzie bym lecz przyczyną może być to że on długo stał i leżał na boku co o tym myślicie?
Stary 09-03-2010, 21:12   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Dolar, w starszym silniku zawsze będą jakieś przedmuchy do skrzyni korbowej i będzie mniej lub bardziej dymił. Najważniejsze, żeby zimny po nocy na mrozie dobrze odpalał... To świadczy o dobrej kompresji.

zumo71, wszystkie filtry wymienione - ciebie powinien zainteresować filtr paliwa. Prawdopodobnie tam łapie powietrze. Moim zdaniem poprawianie starego może nie pomóc bo uszczelka może być odkształcona, ja bym wymienił na nowy.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 09-03-2010 o 21:15
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania