![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-05-2010
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002
|
Witam wszystkich użytkowników Focusow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mianowicie mam mały problem ze sprzęgłem po kupnie auta jadąc na trasie zacząłem tracić sprzęgło było coraz bardziej miękkie oraz dość opadnięte w dół, na chwilowym postoju niestety już nie udało mi się wrzucić biegu, wyłączałem włączałem silnik po której próbie udało mi się jakoś ruszyć i dojechać 300m na stacje, po pewnych próbach zauważyłem że przy wyłączonym silniku sprzęgło chodzi i można wrzucać bieg natomiast przy odpaleniu już silnika za nic nie dało się wrzucić żadnego biegu, po pewnym czasie szwagier zauważył że pedał sprzęgła jest opuszczony do połowy podniósł je ręką do góry i pedał sprzęgła odzyskał swój pełen zakres oraz można było wrzucać biegi, w tym momencie muszę co jakiś czas podnosić pedał noga gdyż opada stopniowo w dol a boje się że może opaść znowu tak że nie wrzucę biegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę o podanie jakiś przybliżonych usterek co by to mogło być, póki nie wyruszę na dniach do serwisu... Pozdrawiam i dziękuje za posty. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-08-2008
Model: Ford Focus 3D
Silnik: 1,8 TDCi
|
dokładnie 2 tygodnie temu miałem to samo i muszę cię zmartwić. Prawdopodobnie chodzi o siłownik skrzyni biegów, podobno rzadko się psuje ale psuje. Koszt .... trzeba wymienić cały komplet bo prawdopodobnie olej z siłownika zalał sprzęgło i trzeba założyć nowe bo stare będzie się ślizgać. Mnie z robocizną kosztowało to 1200 zł a wymieniłem siłownik, sprzęgło, docisk i wysprzęglik. Może chodzi o zwykłe odpowietrzenie układu ale raczej bądź przygotowany na ten siłownik.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
A co to jest siłownik ? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-05-2010
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 1.8
|
Dzieki lotnik wczoraj rozmawialem z jednym mechanikiem i rowniez stawial na ten silownik w skrzyni biegow... masakra....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Jurek
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam. Pedał sprzęgła jest podnoszony przez sprężynę która często pęka i przestaje pełnić swojej funkcje. Jest zamocowana u podstawy pedału sprzęgła dobrze się przy pacz od środka kabiny.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-10-2009
Model: FOCUS
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2001
|
Na początek najtańszym rozwiązaniem jest sprawdzenie czy nie ubywa płynu hamulcowego po dłuższym używaniu sprzęgła.
Sprawdź, czy na dole nie kapie płyn hamulcowy. W skrzyni na wysokości koła dwu masowego na dole jest prostokątny otwór, którym może wydostać się płyn. Następnie trzeba sprawdzić czy nie poci się pompa sprzęgła. Jeżeli tak to w układzie sprzęgła dostało się powietrze.Do wymiany p. sprzęgła. Wysprzęglik montowany w skrzyni można dostać osobno, ale jego wymiana jest bardzo kosztowna- trzeba demontować skrzynie biegów. Niedawno wymieniałem sam p. sprzęgła bo mechanik zaśpiewał 350 złotych. Miałem wyciek płynu na wycieraczkę co skłoniło mnie do działania. Wymiana rzeczywiście jest skomplikowana i trzeba demontować urządzenia w pobliżu pompy sprzęgła w komorze silnika. Uwaga! Pompa sprzęgła i wysprzęglik(siłownik) to naczynia połączone i na pierwszy rzut "oka" nie łatwo jest zdiagnozować co padło. Z praktyki wiem, że wysprzęglik pada rzadko.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-08-2008
Model: Ford Focus 3D
Silnik: 1,8 TDCi
|
podczas wymiany byłem obecny i muszę stwierdzić że rozwiązania techniczne w tym samochodzie to jest jakaś pomyłka techniczna albo celowe działanie. Tam się wszystko zaraz popsuje !!!
|
|
|
|