![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-02-2009
Model: mondeo MK2
Silnik: 1,8TD
Rocznik: 1998
|
witam, mam taki problem, mój mondeo 1,8 TD z 1998 roku (250000tyś), rano kiedy jest zimny i po kilkakrotnym zagrzaniu świec żarowych, potrzymany na rozruszniki zapali, jest za nim wtedy kupa dymu ale chodzi, po klekota trochę nie równo ale po chwili zaczyna ładnie pracować, przejadę dystans ok 20 kilometrów stanę zgaszę go i już nie mogę go odpalić. Jest możliwe odpalenie dopiero w momencie kiedy jedna osoba kreci kluczykiem a druga pompuje paliwo na pompie ręcznej, po jednym naciśnięciu pompy samochód zapala i pracuje już normalnie. Nie wiem co to może być wiec proszę o wszelakie rady, może jakieś zdjęcia co ewentualnie trzeba wymienić lub podregulować. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-03-2009
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2001
|
do ukladu paliwowego prawdopodobnie dostaje sie powietrze. Sproboj wymienic filtr paliwa. byc moze poscza uszczelka. Sa az 3. to nieduzy koszt ok.30 zl.Podokrecaj tez zaciski na przewodach paliwowych.powodzenia
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
oki, filtr palosnietego filtra iwa ale jak juz wspomniałem to nie znam się na samochodach i może odnosnie tego filtra jakies zdjęcie albo opis gdzie in sie znajduje
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
wybaczcie trochę mi klawiatura szwankuje, gdzie jest filtr paliwa w mk 2 1,8 td 1998 rok
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus
Silnik: 2,0TDcI
Rocznik: 2003
|
Kaktus weź nie ściemniaj tylko otwórz machę i po prawej stronie silnika dokładnie tam gdzie jest pompka ręczna a właściwie pod nią,jest filtr,ale jeśli jesteś jak ta tabaka w rogu,poprostu jedź do porządnego mechaniora i sprawa się wyjaśni.
Sory za ton ale pewnych rzeczy nieda się opisać w taki sposób aby zupełny laik zrobił sobie np. remont silnika. Jeśli jesteś zainteresowany to wyślę Ci książkę Sam naprawiam mondeo(CD).Ale o takich rzeczach piszemy na P.W.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
filtr paliwa wymieniłem i dalej to samo, po wymianie zagrzałem go aż się włączyły wentylatory, zgasiłem i zonk kręcę i kręcę a tu nic, parę ruchów pompką aż do momentu jej twardości, skok do stacyjki odpalenie i chodzi, ale żeby tak sam ze stacyjki to nie!!!dodam że jak zgaszę silnik to słychać takie coś w rodzaju przelewania, nie wiem czy to olej schodzi do miski czy paliwo się cofa do baku ( to chyba jest niemożliwe ) , już nie wiem co robić,
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-09-2007
Model: C-Max
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2008
|
Pompa lub wtryski. A jak tam stan świec?
Chociaż skłaniam się bardziej ku pompie/wtryskom. Pompa nie podaje dobrego ciśnienia lub wtryski leją i na zimnym jest problem żeby go odpalić a potem chmura dymu z tyłu. Na ciepłym (gdy silnik jest ciepły świece żarowe nie włączają się) jest kijowa mieszanka i ma problem żeby ją zapalić. Podjechać do kogoś kto robi w dieslach i niech sprawdzi co z pompą/wtryskami. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
kaktus, zanim narobisz sobie kosztów, sprawdź porządnie, czy układ paliwowy nie zapowietrza się? Najprawdopodobniej pompka ręczna jest do wymiany (mimo, iż pompuje), lub podgrzewacz paliwa masz nieszczelny. Kup w jakimś NOMI metr przezroczystego wężyka i połącz nim wyjście filtra z wejściem pompy wtryskowej. Dobrze, gdybyś w ten wężyk wmontował zaworek zwrotny, ale nie koniecznie. Kiedyś opisywałem już na forum, jak to zrobić.
Powodzenia
|
|
|
#9 |
|
|
wężyk podłączyłem, ani pęcherzyka powietrza,
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-09-2007
Model: C-Max
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2008
|
70 czy 100zł to nie są wielkie koszta, a byłoby wiadomo co z pompą/wtryskami. Niestety domowego sposobu na to nie znam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|