Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-12-2009, 09:25   #1
kicek
ford::average

Model: Mondeo MkIV kombi
Silnik: 2.0 tdcI , 140 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie centralny zamek zwariowal przy -8'C

Wczoraj wieczorem zamknalem auto , wszystko bylo ok. Dzisiaj rano normalnie otwieram z pilota , odpalam, jade. Po zatrzymaniu chce zamknac z pilota a kierunkowskazy ani mrugną a drzwi tez nie chca sie zamykac, żadne. Z kluczyka raz sie zamykaja ( ale tylko przednie kierowcy ) a raz nie. Malo tego. Converse pokazuje caly czas ze drzwi kierowcy sa otwarte, a sa zamkniete.
To wina mrozu czy central oszalal i serwis ? Czy moze odpiac akumulator i zrobic mu restart ? Czy poczekac az sam sie naprostuje ?

dzieki za jakąkolwiek wskazowke

kicek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 09:51   #2
seiko
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: centralny zamek zwariowal przy -8'C

Ja bym poczekał .
seiko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 10:12   #3
Basia
ford::professional

Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo kombi Gold X
Silnik: 2.O TDCi Duratorq
Rocznik: 2008/2009

niech się trochę rozgrzeje podejrzewam że siłowniki lekko przemarzły jak go rozgrzejesz to powinno pomóc.
Basia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 11:43   #4
kicek
ford::average

Model: Mondeo MkIV kombi
Silnik: 2.0 tdcI , 140 KM
Rocznik: 2007

rozmawialem serwisantem z Italsec ( producent alarmów Cobra ; taki mam u siebie zamontowany ) i mowi , ze wg niego to cos podmarzlo w drziwach przednich i ze te nowe fordy lubia podciagnac wilgoc w drzwiach a co za tym idzie zdarza sie ze czujki od centralengo i alramu w drzwiach wariuja. Rada na teraz odczekac .Dziwi mnie tylko dlaczego jak zamykam kluczykiem to drziw kierowcy sie zamykaja a reszta drzwi nie.
kicek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 11:48   #5
Basia

bo one są połączone ze sobą cały modół jest w twoich drzwiach więc jeśli tam coś padło to tak będzie, a jak chcesz zamknąć pozostałe drzwi to zamykasz je ręcznie od środka wciskając te klameczki, a na końcu swoje kluczykiem, jak mrozik puści trochę to nie będzie tego wróci do normy.
Pozdrawiam.
Stary 17-12-2009, 11:56   #6
yakubek
ford::amateur

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 duratec

Cześć, nie chce zakładac nowego tematu skoro tu mowa o centralnych zamkach.Od niedawna jeżdżę Mondeo z 2001, 2,0 duratec w wersji giha i mam pytanie odnosnie tegoż zameczka własnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..Chodzi o to że auto raz na jakis czas automatycznie sie zamknie, gdzieś słyszałem że to mozna poustawiać z kluczyka. I moja własnie prosba o podpowiedź uzytkowników jak to zrobić i czy wogóle jest cos takiego mozliwe...pozdro all Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
yakubek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 12:11   #7
Basia

chodzi ci o zamykanie pilotem autka, sory ja nie słyszałem o ustawieniach zamka kluczykiem.
Pozdrawiam.
Stary 17-12-2009, 20:48   #8
yakubek

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 duratec

No właśnie dla mnie to też dość dziwne, choc w sumie nie takie rzeczy widziałem w innych autachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....Może opisze to inaczej. Czasem otwieram drzwi i odpalam standardowo silnik po kilku chwilach jazdy centralny zamyka drzwi, innym razem poprostu po otworzeniu drzwi wsiadam do srodka, zamykam i nie robie nic i centralny zamyka co sugeruje że tak poprostu ma byc tym bardziej ze wiem iż to standard w podobnych modelach. Lecz ostatnio te drzwi sie nie zamykają już jak wyżej (nie żebym za tym tęsknił, ale nie chciał bym kiedys zatrzasnąc sobie kluczyków w środku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), stad moja prosba o opisanie zjawiska przez użytkowników tego modelu z dłuzszym stażem niż mój i ewentualne porady...z góry dziekówa za pomoc
yakubek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2009, 09:39   #9
Basia

Witam u mnie czegoś takiego niema natomiast jeżeli ci on zamykał drzwi podczas jazdy musisz mieć w alarmie uruchomioną antyporwaniówkę to tak działa jak opisywałeś wyżej.
Antyporwaniówkę miałem w innym aucie po otwarciu auta odpaleniu po kilku sekundach drzwi się automatycznie zamylkały natomiast po wyłączeniu otwierały, następnie gdy wysiadłem z samochodu same się zamykały czyli krótko mówiąc to by było to przeczytaj sobieinstrukcję obsługi systemy alarmowego i jego działanie tam powinieneś odnaleźć odpowiedź na swoje pytanie. I wtedy jest możliwe sterowanie kluczykiem czyli pilotem czyli aktywowanie tego lub dezaktywacja przeciwporwaniówki.
Natomiast jeśli on teraz ci nie zamyka musiała się odłączyć lub ją rozprogramowałeś.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Basia ; 18-12-2009 o 09:42
Stary 19-12-2009, 23:26   #10
rafal244

Model: mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998

drodzy uzytkownicy posiadam mondeo MK2 z rocznika 98. a moje pytanko jest takie gdzie sie znajduje caly modul sterujacy od zamka centralnego.

Ostatnio edytowane przez rafal244 ; 19-12-2009 o 23:33
rafal244 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania