Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-07-2010, 20:59   #1
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
Domyślnie Osłona silnika (górna)

Witam.

Ostatnio wlazłem pod auto i przy tej okazji zobaczyłem, że mam dość mocno zaolejony spód silnika widoczny akurat w miejscu gdzie jest wcięcie w osłonie dolnej. Trochę to mnie zdziwiło, bo ubytku oleju praktycznie nie mam (na 6k km dolewałem 2 razy po 0,25l).

Wygląda to tak jakby wyciek był od przodu silnika (stojąc przed maską), chciałem to obejrzeć od góry i tu pojawił się problem... jest tam metalowa osłona, której nie mogłem ruszyć, jest przymocowana na 2 śruby (zaznaczone na zdjęciu), które się chyba zapiekły...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy mogę je potraktować mocniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czy na nich trzyma się tylko ta osłona czy coś jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przypuszczam, że osłona jest po to, żeby żadne śmieci z przedniej atrapy nie leciały na silnik więc jak coś się "sypnie" przy odkręcaniu tych śrub to będę musiał pokombinować, żeby ją znowu założyć.

Proszę o podpowiedzi osób, które już ją zdejmowały.

Dziękuję i pozdrawiam.

M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2010, 22:19   #2
Grzaniec
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Osłona silnika (górna)

Ta osłona, to taka termiczna osłona kolektora wydechowego. Jest, bo jest, ale wiele to nie daje, bo i tak zawsze mocno się nagrzewa od kolektora. Odkręcenie tych śrub w całości, z racji tego, że zawsze są mocno nagrzane, a potem stygną (korozja) graniczy z cudem. Przy próbie odkręcania duże szanse, że się urwą, a wtedy by ponownie założyć osłonę, trzeba kombinować z wykręceniem pozostałości urwanych śrub z kolektora (wiertarka, wykrętaki itp). IMO zdejmując osłonę wiele nie zobaczysz - będzie kolektor wydechowy. Olej spod niego raczej nie leci, prędzej puszcza uszczelka pod deklem klawiatury zaworów, jeżeli w tych okolicach lokalizujesz wyciek.
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2010, 13:53   #3
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015

Dzięki Grzaniec za info.

Przypuszczam, że ten olej pozostał po jakimś zdarzeniu poprzedniego właściciela, wyczyściłem dokładnie spód silnika i dekiel, zobaczę za jakiś czas czy się coś poplami.

Przy okazji jak wymieniano mi czujnik sondy lambda dostałem info, że mam popękany przewód paliwowy i sączyło się z niego paliwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Trochę mnie to zaskoczyło, zwłaszcza, że tylko jedna część przewodu była zniszczona (ta od silnika po jakąś pompę czy coś takiego w okolicach katalizatora) a druga część przewodu jest dobra - a przecież przewód z tego samego materiału i rocznika był Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2010, 14:09   #4
Grzaniec
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał M.A.G. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki Grzaniec za info.

(ta od silnika po jakąś pompę czy coś takiego w okolicach katalizatora)
Prawdopodobnie mówisz o filtrze paliwa - znajduje się pod autem, mniej więcej po środku, zaraz za przegrodą czołową - faktycznie w pobliżu katalizatora. Przewód mógł być uszkodzony podczas wymiany tegoż filtra, ale sączenie paliwa z niego to już dość poważny temat - dobrze, że znaleziony i naprawionyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania