![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-08-2010
Model: Focus 1,8 TDi, 66KW kombi
Silnik: 1,8 Diesel, 66KW (90PS)
Rocznik: 05.2000
|
Witam serdecznie.
Wątek skrzyni biegów wielokrotnie był już poruszany na forum, ale dogłębna lektura nic a nic nie przybliżyła mnie do rozwiązania mojego problemu. Dotyczy: Ford Focus TDi, model 05.2000, pojemność silnika 1.8, 66KW (90PS), diesel, kombi Opis usterki i historia: 1. Wszystko zaczęło się około 3 miesiące temu (kwiecień). Początek był taki, że bardzo trudno zaczęły wchodzić wszystkie biegi na lewarku. Z moich obserwacji wynikało, że kiedy na zewnątrz było sucho i ciepło, biegi chodziły ciężej, kiedy wręcz deszczowo, lżej do normalnie. Wjechanie do kałuży skutkowało (może sugestywnie) całkowitą poprawę zmiany biegów. Wniosek mój był taki, że cały układ lewarka zmiany biegów jest suchy, więc go podsmarowałem. Przyniosło chyba poprawę. (doraźnie). 2. Na początku lipca (temperatury wysokie) przed urlopem, wzmogło się i bardzo ciężko - jak nigdy dotąd można było zmieniać biegi. Udałem się do warsztatu. Tam po zdemontowaniu filtra powietrza, ludek podsmarował i chyba WD40 popsikał cały układ zmiany biegów (przy skrzyni biegów). Podziałało tak, że urlop i bez mała 3 tys. kilometrów pojeździłem normalnie, może prawie normalnie, bo z 3 razy miałem uczucie ciężej chodzących biegów. 3. Wczoraj, przejechałem normalnie ok. 15km. Wieczorem odstawiłem samochód, dzisiaj chciałem jechać go zatankować i ku mojemu przerażeniu i jeszcze większemu zdziwieniu, nie mogę wrzucić 1 biegu, 2 bieg normalnie (mogę z niego ruszyć) + super lekko, trzeci chodzi, ale chyba nie do końca, bo przy ruszaniu - zaraz wyskakuje i słychać zgrzyty zębatek, czwarty super lekko i działa, piąty jeśli wejdzie, to jest problem z wyjęciem go, wsteczny bieg działa normalnie – super lekko. Jestem zdziwiony takim stanem, gdyż ostania normalna jazda nie była w żaden sposób podpadająca, zero zgrzytów, szarpnięć i tym podobnych. Około wtorku (27 lipca) sprawdzałem, czy sprzęgło jest jeszcze w miarę normalne. Przy ruszaniu z trzeciego biegu bez gazu lekko podciągnął i zgasł, na czwartym biegu bez gazu zgasł zaraz. Dodam, że nie było żadnych zmian w obrotach silnika, skoków itp. Szczegóły przebiegu. Samochód od nowości jest mój (jako jedyny kierowca) Stan licznika: 209 487 km Przeglądy serwisowe systematyczne (olej, filtry (w tym paliwowy)) W roku ubiegłym (sierpień 2009) strzelił mi wężyk hamulcowy przedniego lewego koła, więc wymiana i chyba uzupełnienie (jeśli nie wymiana płynu hamulcowego – nie pamiętam). Innych usterek brak – TYLKO teraz te biegi jako pierwszy poważny problem. Za wszystkie sugestie, możliwe oszacowanie kosztów naprawy oraz wskazówki z GÓRY serdecznie dziękuję. Może znajdzie się też ktoś, kto mógłby wskazać jakiś serwis napraw skrzyni biegów z okolic Katowic, za co również dziękuję. Pozdrawiam PepeD. |
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Moim zdaniem zespół wybieraka biegów - zamontowany na skrzyni - przyciera się. Częsta usterka. Sam skrzynia jest raczej ok. Nie trzeba demontować skrzyni, aby zdjąć zespół wybieraka i zająć się jego - albo oczyszczeniem i nasmarowaniem, albo naprawą. Z tego co pamiętam, usterka był opisywana na Forum wielokrotnie.
Ktoś opisywał, że najlepiej nasmarować łożyskowanie wybieraka mieszaniną smaru grafitowego i oleju. Niezależnie od tego - warto sprawdzić linkę odpowiadającą za obrót wybieraka (druga odpowiada za ruch góra-dół). Jeżeli są już jakieś uszkodzenia skrzyni, to jako wtórne, wynikające z nieprawidłowej pracy wybieraka.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-08-2010 o 16:55 |
|
|