![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-06-2008
Model: Mondeo ST220
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2002
|
zamontowałem lpg STAG na dwóch reduktorach (wiem wiem, profanacja ST ale dużo jeżdżę na codzień), znaczącego spadku mocy nie odczuwam, pracuje ładnie, nie szarpie, co prawda powyżej 6500 obr/min przerzuca się samoczynnie na benzynę, ale to akurat kwestia poprawy mapy lub podniesienia ciśnienia na reduktorach-przejechałem niecały 1000km i jadę pojutrze do gaziarza na kontrolę.
chodzi o to, że oczytałem się już wcześniej na forum, że st lubi sobie check zaswiecic na gazie jakies 4x w roku, i oto moje po 800km wlasnie to uczynilo.pomijam fakt, ze komputer glupieje i raz pokazuje 3 km zasiegu, a raz 80. pytanie brzmi:CZY CHECK MOGĘ WYGASIĆ JAKIMŚ DOMNOWYM SPOSOBEM, na przyklad poprzez wprowadzenie auta w tryb diagnostyczny czy jakos inaczej (wiem ze ryglowanie drzwi, test audio czy domykanie szyb mozna zaprogramowac samemu), bo prawde powiedziawszy nie widzi mi sie jechac i placic komus 50-100 pln za 2 min roboty z laptopem.Zachęcam do dyskusji i z góry dziękuję za odpowiedzi
|
|
|
|
#2 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
1. Przestawienie sterownika z 6500 na 7500- problem przerzucania na benzynę rozwiąrany 2. Check wygaszony- błąd zaubogiej mieszanki- korekta mapy załatwiła sprawę dzięki, Temat do zamknięcia
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
1. Błąd, ja bym tego nie robił. Nie masz teraz fabrycznego ograniczenia maksymalnych obrotów. Pomyśl, ile razy dochodzisz do tych 6500 obrotów? 7500 może zabic silnik i (tego nie wiem) ewentualnie wywalać "check engine" bo sterownik będzie widział przekroczenie obrotów a silnik dalej je zwiększa. Niestety nie wiem, czy sterownik ma taka opcję. Piszę o sterowniku benzyny.
|
|
|
|
#5 |
|
|
nie sprawdziłem tego jeszcze ale wydaje mi się na 99% ze fabryczny kaganiec czy na benzynie czy na gazie odetnie obroty przy bodajrze 7000. a jesli chodzi o 6500 to moj obrotomierz ostatnimi czasy czesto widuje ta wartosc. nie wiem czy to st, czy moja morda ale wszystkie vr6, s3 itp chca koniecznie cos udowodnic. pociesze sie jeszcze z miesiac zanim sie przestawie na tryb "emeryt". zreszta nawet jesli nie odcina zaplonu przy 7000, to nie sadze zeby tak za pierwszym czy setnym razem zabiło silnik, wsztskie fabryczne wartosci sa obliczone z zapasem. w audi 80 nie mialem odciny i czesto gesto obrotomierz czerwone pole widywal. silnik nie bral oleju i ani myslal pasc
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 16-06-2007
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 06-11-2009
Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
|
Cytat:
w sekwencji ? czegoś nie rozumiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sterownik LPG nie dawkuje paliwa, a jedynie przelicza ilość, na podstawie danych z ecu silnika - tak ? to jeżeli przekroczysz obroty i ecu odetnie paliwo, sterownik lpg nie będzie miał co mnożyć i też odetnie ?
|
|
|
|
#9 |
|
|
tez tak mi sie wydawało, ale jak dojechałem do 7000 to sam byłem zdziwiony. Normalnie 6400 i stop.
|
|
|
|
#10 |
|
|
Faktycznie, dzis sprawdzilem i kreci sie powyzej 7000, wchodzi na czerwone pole. normalnie odcina przy 6900. i tak nie ma sensu jazda na tych obrotach, ale przynajmniej nie musze pilnowac 6500 zeby nie przerzucal, a bieg intuicyjnie zawsze zmienie przed czerwonym polem
|
|