![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK IV Tito
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam, mam pytanie do szanownych kolegów, otóż mam problem z samochodem
Jakieś 2-3 dni temu zauważyłem że wskaźnik temperatury silnika drastycznie wzrasta, kiedy zawsze, szczególnie przy takim mrozie ledwo co się podnosił. Dochodzi do sytuacji że dochodzi do czerwonej kreski, silnik jest ciepły, a mimo to ogrzewanie przestało działać, zimne powietrze leci. Dodatkowo zauważyłem że brakuje płynu w zbiorniku wyrównawczym, ale już zgłupiałem czy on powinien tam być czy nie kiedy silnik jest ciepły?!. Nawet dolałem litr na stacji ale zassało od razu i poszło w układ. Moje przypuszczenia padły na termostat, ewentualnie dziurawą chłodnicę (nie zauważyłem wycieku)... jeśli się mylę to proszę o jakąś radę Ostatnio edytowane przez Bakra ; 06-12-2010 o 06:19 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo mk1 2.0 4x4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1995
|
Witaj, obawiam się że wywaliło Ci uszczelkę pod głowicą.. :/ jedź z tym do mechanika i to szybko zanim powstaną większe uszkodzenia w silniku... Warto posprawdzać węże itp. czy nie ma widocznych wycieków podczas pracy silnika, ale sądząc po Twoim opisie sytuacji sądzę że nie za bardzo masz pojęcie o mechanice.. (bez obrazy rzecz jasna). Na dobry początek dolej płynu chłodniczego aż stan się wyrówna i odpowietrz układ chłodzenia.. Rób wszystko na postoju. Jak ruszysz auto zobaczysz czy pod nim nie została plama z płynu z możliwego wycieku.. Jeśli nie, a dalej będzie Ci ubywać płynu i auto nie będzie grzało to znak że uszczelka poszła.. Odpowietrzaj układ na otwartej nagrzewnicy, tj. ogrzewanie na full..
Pozdrawiam! Ostatnio edytowane przez krismielec ; 05-12-2010 o 22:47 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Proszę poprawić tytuł tematu na bardziej konkretny.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Racja, mechanik ze mnie żaden, samego wycieku nie widziałem chociaż ciemno było. Odpowietrzałem układ 2 razy ale jeszcze przed radą kolegi, raz płyn się cofnął za drugim już nie. Dzisiaj pojadę do mechanika, o wynikach poinformuję
Po ustaleniach mechanika wyszła pęknięta chłodnica :/ Ostatnio edytowane przez Bakra ; 06-12-2010 o 11:58 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Adrian
Model: Fokus Mk1 FL
Silnik: 1.8 PB + STAG 300 ISA2
Rocznik: 2003
|
kolego ja miałem podobny problem 2 lata temu w zimę. Co się okazało, zamarzł i pękł termostat. Po wymianie działa i grzeje idealnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
|
|
|
#6 | |
|
|