![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-01-2009
Model: furgon
Silnik: 2,5d
Rocznik: 1996
|
witam
moze mi ktos z uzytkownikow pomoze znalezc przyczyne braku hamulaca prawy tyl wymieniona linka ham.postojowego szczeki hamulcowe cylinderek odpowietrzony a hamulca nie ma jaka moze byc przyczyna?? postojowy trzyma jak trzeba transit 2,5d 96 zazna czam ze cylinderek nie jest zapieczony i nie cieknie czy moze byc tak ze niepelnie pracuje?? i trzeba go wymienic pozdrawiam Ostatnio edytowane przez moletto ; 11-12-2010 o 15:41 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Po pierwsze - w Transitach 2,5D łączono hamulce różnie - z podziałem na przód-tył oraz krzyżowo.
Jeżeli masz krzyżowo, to trzeba szukać w przewodzie aż od pompy (uwaga na ogranicznik siły hamowania - wtedy jest bezwładnościowy), a także sprawdzić czy hamuje lewy przód. Ale to rzadkość. Jeżeli podział jest przód-tył, to czy ten cylinderek daje się odpowietrzać? Pedał wpada przy otwartym odpowietrzniku w podłogę? Jeżeli nie wpada, masz niedrożny przewód od trójnika na moście do cylinderka. Jeżeli wpada to... jest zagwozdka i można podejrzewać samoregulator luzu (lewy ustawia luz szczęk prawidłowo, prawy nie trzyma i szczęki się cofają). Czy coś robiłeś z tymi hamulcami, czy zmieniałeś ten cylinderek? Dokładnie wymyłeś wszystkie elementy, a zwłaszcza zębatki samoregulatora, czy założyłeś prawidłowo wszystkie sprężyny mechanizmu? Czy dźwignia samoregulatora nie jest zatarta? Na ile ząbków łapie ci ręczny i czy łapie równo na obie strony?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-12-2010 o 16:01 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
dziekuje za odpowiedz wojtekjanus
ok z powodu zacinania sie recznego udalem sie do mechanika w celu wiadomym wymienil mi linke i szczeki powiedzial mi ze sie nie nadawaly i reczny zrobil i jest ok to ze nie bylo noznego wyszlo na jaw w czasie robienia badan /malo jezdze i nie wiedzialem ze go nie ma na tym kole/ wiec udalem sie do niegopo porade co z tym zrobic podniosl osiolka pokrecil kolem niby powinno byc pojechalem na rolki i lipa no to dzis zdjalem kolo sam i poogladalem to wszystko na oko wszystko sucho i pracuje jak trzeba zdemontowalem szczeke gdzie jest samoregulator niby ok ladnie i czysto to wyglada pojechalem na rolki i nic !!! wpadlem na pomysl aby sprobowac to odpowietrzyc i sprobowalem i poszlo pedal wpada w podloge ale z odpowietrznika wulkanu nie bylo tak na 3 cm siknelo powtorka kilka razy i na snieg na test nie ma!! lewe jest ok a prawego dalej nie ma juz na rolki nie pojechalem bo nie ma po co sam nie wiem co o tym myslec aha samoregulator wyglada ok zabki sa ladne i nie widac sladow zuzycia reczny lapie prawidlowo 3 zabek jezeli mechanik zlozyl prawidlowo wszystko to jak samo po nin chyba ze on sie na czyms pomylil ale nie sadze wyglada wszystko ok!! Ostatnio edytowane przez moletto ; 11-12-2010 o 19:27 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Jakoś tak niepewnie i niezdecydowanie piszesz o tym odpowietrzaniu...
Zdrowo go odpowietrz jak Pan Bóg przykazał - załóż rurkę plastikową na odpowietrznik i patrz czy leci powietrze. Tak długo pompujcie płyn, aż będziesz miał pewność że powietrza nie ma. Czy pedał jest prawidłowy - twardy zawsze, czy jednak miękki i dopiero po podpompowaniu wstaje wyżej? Nie odpowiedziałeś na ile ząbków łapie ręczny. Czy po zdjęciu bębna próbowałeś, jak działa samoregulator - czy zwalniałeś dolną zapadkę i szczęki się wtedy cofały i czy po naciśnięciu pedału z powrotem się rozchodziły I ZOSTAWAŁY W TYM POŁOŻENIU ?
|
|
|
#5 |
|
|
skoro tak to tak
reczny 4 zabek co do odpowietrzania to mialem kiedys busa merolka i jak pamietam to z odpowietrznika sikalo prawie na wal pedny takie bylo cisnienie w transicie nie wiem bo tego nie robilem dlatego pisze ze slabo sika szczeki po nacisnieciu pedalu pozostawaly w tym polozeniu nie cofaly sie ale tego tak dokladnie nie sprawdzilem z braku doswiadczenia nie zwrocilem na to szczegolnej uwagi ale w poniedzialek jescze raz to rozloze i sprawdze wedlog twoich wskazowek kolega mi jeszcze zasugerowal ze moze cisnienie na pompie byc za slabe i do tego kola nie dolatuje takie cisnienie jak powinno |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED