![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Wczoraj wracałem z wypadu świątecznego i coś zaczęło buczeć. Dźwięk pulsujący od 60 km/h . Nasilał się ze wzrostem prędkości, ale od 120 już w zasadzie nie słyszałem zbytnio bo szumy wiatru, opon nakładały się. Wstępnie stawiam na łożysko, ale jest problem bo może to być też wał, tylny most bo wersja AWD. Kto przerabiał uszkodzone łożyska na wale, raczej pisze o piskach, wibracjach. U mnie nie było. Nie mam kanału żeby zrzucić wał i pojeździć bez niego , a stawianie do mechanika i czekanie w co trafi tez mało mi się widzi. Dzisiaj zdemontowałam prawą piastę tył , bo dźwięk wyraźnie pochodził z tyłu ze wskazaniem na prawą stronę, dodatkowo przy zjazdach z S-ek gdy prawy tył się odciążał, dźwięk się nasilał. W rękach łożysko pracuje raczej zwyczajnie, nie przycina się, szumienia nie ma, ale troszkę słychać że się obraca. Jedno zwróciło moją uwagę . Kolor frezów w piaście. To jest niebieskie jak od przegrzania. Nie wiem czy to jakieś utwardzanie i fabrycznie taki jest kolor, czy łożysko się grzało i mam przyczynę. Patrzyłem na zdjecia w necie i tak to nie wygląda, albo i słabo widać.
Może macie jakieś pomysły, albo doświadczenie w tej materii. Na półosi tez jakby niebieski nalot był, przynajmniej tak to złapał aparat w telefonie. Zamówię nową piastę i wymienię. Może trafiłem, a może będzie szukanie dłuższe. Niestety przy AWD nie da się tak po prostu zakręcić kołem i nasłuchiwać, bo troszkę więcej tam rzeczy się obraca. Dodam że koło nie było szczególnie gorące po jeździe , ale sprawdzałem kilkanaście minut po zatrzymaniu się. Prawe i lewe podobnie ciepłe. Pomyślałem, że od hamowania, ale tego jako wskazówkę bym nie brał. Słabo sprawdziłem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez arturek ; 22-04-2025 o 21:15 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Trochę za równy ten kolor na przegrzanie. Sam niedawno wymieniałem piastę z łożyskiem z tyłu (napęd tylko przód). Szumu podczas jazdy jeszcze nie słyszałem, sprawa wyszła przypadkiem przy kręceniu z tarczą przy zdjętym zacisku hamulcowym. Druga strona i nowa piasta jest niesłyszalna.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Bardziej zbieżne to z prędkością koła. Dźwięk jakby wyząbkowana opona czy coś takiego. Trudno to opisać.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Może źle to opisałem. Dźwięk stawał się mniej buczacy , a chrobotliwy ? No nie idzie tak opisać. Podczas tych zjazdów / szybkich / po ślimakach w prawo.
Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 22-04-2025 o 15:54 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Teoretycznie najłatwiejszy sposób na sprawdzenie łożysk kół to koło w górę i poruszanie nim, ale pewnie o tym wiesz. W 10 minut możesz porównać obie strony. Jeśli chodzi o łożysko wału, czy przy mocnym przyspieszaniu odczuwasz drgania?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Auto w garażu na podnośniku, piasta wytargana więc czekam na nową. Przy okazji zamówiony olej i filtr do PS, filtry i olej na serwis olejowy, Ceratec. Pierwsza żona bardzo szczęśliwa pełniąc rolę księgowej. Z tym zakręceniem na podnośniku, nawet przy dwóch kołach w górze to nie tak prosto. Wszystko się kreci i są duże opory, dźwięków dużo. Nie ma szans na swobodne kręcenie się koła jak przy ośce. Jak nie trafiłem to następnym krokiem będzie wytarganie wału. Jak będzie głośno to most, jak cicho to wał. Polski wał.
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
FORD|ZAWODOWIEC