Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-02-2011, 21:18   #1
vonJanoloff
ford::amateur

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 2000
Domyślnie Migająca dioda po lewej od stacyjki - co to oznacza?

Witam
Siedząc w domu usłyszałem dziwnie znajomo brzmiący alarm na zewnątrz. Tak, to wył mój Ford. Chwyciłem za łom i w klapkach wybiegłem przed blok. W około żadnego złodzieja, ani nawet kota.
Musiałem podkoloryzować wstęp 'łomem', żeby dodać trochę akcji i zwrócić uwagę na temat.

Wyłączyłem wycia i jeszcze raz uruchomiłem alarm i co pierwsze rzuciło mi się w oczy to szybko migająca lampka (dioda jak od immobilisera) nad obrotowym przełącznikiem świateł. Pierwszy raz zobaczyłem tą diodę. Wcześniejszy użytkownik także nie widział nigdy by ta lampka się świeciła.
Miganie rozpoczyna się wraz z włączeniem alarmu. Na wszelki wypadek zamknąłem teraz samochód na sam centralny.

Przeszukałem instrukcję, ale nie ma tam nic wspomniane o tej diodzie. Co oznacza jej świecenie?

vonJanoloff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2011, 02:18   #2
Jacek
Administrator

Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Migająca dioda po lewej od stacyjki - co to oznacza?

Prawdopodobnie masz założony niefabryczny alarm. Ta dioda informuje, w jakim aktualnie stanie jest system. Standardowo miganie diody (jeden błysk co kilka sekund) oznacza uzbrojony alarm. Brak migania - rozbrojony. W zależności od ustawień alarmu mogą być też szybkie błyski, oznaczające że jeśli nie podejmiesz odpowiednich działań (np. otwarcie drzwi) alarm zostanie ponownie uzbrojony. Takich kodów błyskowych może być kilkanaście.
Poszukaj informacji jaki masz alarm, wtedy łatwiej będzie odnaleźć instrukcję do niego z opisem kodów. Jeżeli nie wiesz gdzie tego szukać, podjedź do firmy montującej alarmy i zapytaj, tam ustalą to w kilka minut.

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
[Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??]

Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie...
Jacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2011, 07:47   #3
vonJanoloff

Silnik: 1.8TDDi

Dzięki za naprowadzenie. To alarm Cobra, montowany chyba przez dilera w gdyńskiej Focie, kiedy jeszcze handlowała Fordami.
Jak się dowiem o co chodzi, to napiszę.
vonJanoloff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2011, 17:39   #4
syspo

Silnik: 1.8 TDDI

Witam.

Najpewniej będzie to oznaczało "uzbrajanie alarmu".
W tym czasie masz możliwość np. wyłączenia czujników ruchu wewnątrz samochodu, gdybyś chciał pozostawić dziecko lub zwierzaka w środku. Alarm wtedy reaguje tylko na otwarcie drzwi.

Pozdrawiam
syspo
syspo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania