![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-03-2010
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Witam
Mama zapytanie do Szanownych kolegów forumowiczów odnosnie zapowietrzenia układu wtryskowego CR Forda S-maxa 2.0TDCI 140KM 2007r a mianowicie: Zmieniałem filtr paliwa(diesla) w komorze silnika odpiołem przewody paliwowe wymieniłem filtr, zalałem go i tu problem nie mogłem odpowietrzyć układu paliwowego- olej napedowy spłynął z wężyka i z pompy Common rail i że się tak wyraże kupa auto kręci ale bez paliwa nie odpali. Próbowałem przepchać paliwo stwarzając kompresorem cisnienie powietrza wtłaczane do zbiornika paliwa powietrze pod ciśnieniem 7barów ale tez nie dało rade. Po wielu próbach i 3osobach zaangażowanych w procedury uruchomiłem auto w sposób następujacy: dużym odciągiem podciśnieniowym doprowadziłem paliwo do końca wężyka doprowadzającego paliwo do filtra paliwa zalałem i zatkałem go palcem żeby sie z wężyka nie cofneło, sam filtr też zalałem do pełna przez odpowietrznik , zalałem przewód paliwowy za filtrem idący do pompy common rail - odpalam auto trzymajac w górze końcówke węza doprowadzającego ON do pompy CR a sama końcówka węża niedość że była w górze to jeszcze zamoczona w szklance z ON co by mogło zassać z szklanki a nie z filtra, jak już odpalił i wciagnął pół szklanki ON(może 150ml ON) wpiełem do króćca filtra oleju i auto chodzi. Ogólnie masakra 2godziny sie męczyłem i dwa akumlatory zdechły zanim uruchomiłem auto-generalnie mam pojęcie o mechanice pracuje z maszynami przemysłowymi ale ford S-max mnie rozłożył nie rozumie dlaczego po zdjęciu którego kolwiek króćca/węża z filtra paliwa -paliwo sie cofa i póżniej taki problem z odpowietrzeniem układu. Czy ktoś jest mi w stanie podesłać układ jak to działa albo opis jak odpowietrzyć układ i czy to normalne że taka procedura czy może serwisy maja jakiś sposób na zmiane filtra bez zapowietrzania układu. Czy w układzie jest zakiś zawór zwrotny. I zasadnicze pytanie ile jest pomp paliwowych oprócz tej wysokiego ciśnienia CR. W poprzednich dieslach nie było absolutnie problemu z odpowietrzeniem układu mało tego po przekręceniu kluczyka w pozycję drugą gdzie świecą kontrolki włączała sie pompa paliwa w zbiorniku paliwa i stwarzała jakieś ciśnienie także można było układ przelać a nawet napełnić filtr paliwa a w S-max wydaje mi sie że pompa w zbiorniku paliwa zaczyna podawać paliwo jak auto już odpali?? i to mnie dziwi Czy jest może jakaś pompa pośrednia. Jak by któryś z doświadczonych kolegów mógł coś doradzić to bym był wdzieczny bo zgupiałem może moja pompa w zbiorniku paliwa kuleje i zaciąga tylko pompa CR- ale z przyśpieszaniem nie mam żadnych problemów nie szarpie równo rozwija moc itd. a dołożyłem KM teraz mam 165KM zamiast 140 więc sam nie wiem. Z góry dziekuje za przeczytanie mojego opisu problemu trochę długi ale starałem opisać jak najlepiej być może ktoś kiedyś z tego skorzysta. Pozdrawiam oczekując na odpowiedź. Rafał |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 28-11-2007
Model: FF1+S-Max-Fiesta
Silnik: 2,0TDCI 130 aut - 1,4 TDCI
Rocznik: 2008r titan.- 2002r
|
Też miałem problem w focusie lepiej to było ale tak-filtr trzeba zamoczyć w paliwie wciągnie jakieś 250g do filtra też trzeba nalać trochę,po zakręceniu dekla na górze jest odpowietrznik i tu założyć wężyk i strzykawką wyciągać powietrze a przy okazji paliwo ze zbiornika.Ja mam taką strzykawkę typu smarowniczki [0,5l].Potem musiałem popuścić rurkę od wtrysku i zapalać,trochę to trwało ale zapalił w końcu.Jest tu na forum strzegółowy opis z zaślepkami do rurek.
Znalazłem - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Dinar ; 01-02-2011 o 16:13 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-06-2010
Model: S-MAX MK2, S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0TDCI 210km, 2.0TDCI 140km
Rocznik: 2015, 2007
|
Witam, nie tak dawno, bo tydzień temu również wymieniałem filtr paliwa w 2.0Tdci, na szczęście kupiłem oryginalny filtr i tam w zestawie były dodane końcówki (zaślepki na wężyki), aby po zdjęciu wężyka z filtra włożyć go i wtedy to działało tak samo jak zatkanie palcem, lecz bez skupiania się nad utrzymaniem owych wężyków, aby nie zeszło z nich paliwo, więc mogłem zająć się wymianą filtra, którego zalałem do pełna i dopiero wtedy kolejno wyjmowałem zaślepki i zakładałem wężyki na filtr. Auto odpaliłem jakby nigdy nic nie było robione, na przyszłość radzę zwrócić uwagę na różnice między podróbkami, a oryginałami z tych, które oglądałem to jeszcze chyba filtron miał te zaślepki na wyposażeniu.
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-03-2010
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Dzięki za odpowiedź.
Wytropiłem co sie działo przewód doprowadzający paliwo do filtra paliwa ON był lekko przetarty na tyle że uchodziło ciśnienie z układu (otwór rzędu 0.1mm). W serwisie forda zapytałem czy mam pompę w zbiorniku paliwa odpowiedzieli mi że jest tylko pływak a pompa CR ma dwie sekcje jedna która zasysa paliwo z przewodów i zbiornika a druga stwarze ciśnienie do listwy CR. Po doszczelnieniu przewodu problem znikł i odpowietrzenie to pestka. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FCP TUNER
![]() Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
|
...oczywiście w CR niema pompy paliwa...
...w razie zapowietrzenia wystarczy użyć do odpalania plaka..takiego do tapicerki...wtryskujac go prosto do zdjętej rury na dolocie do turbiny...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|