Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-06-2011, 21:59   #1
guffi

Domyślnie Drgania/nierówna praca silnika 2.0 beznyna

Ponawiam post gdyż poprzedni trafił do zsypu niestety z mojej winy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Witam, ostatnio zauważyłem stojąc na skrzyżowaniu na światłach dziwne drganie kierownicy i odczuwalne wibracje na konsoli radia, moim zdaniem przeniesione z silnika. Samochód był na diagnozie w ASO gdzie potwierdzili drgania silnika które są odczuwalne w kabinie kierowcy, komputer nie pokazuje błędów. Pewna 100% diagnoza niestety wg ASO jest niemożliwa do stwierdzenia. Panowie z serwisu stawiają iz przyczyną może być: górna poduszka silnika lub sprężynka pedału sprzęgła (podobno jej nie ma???) lub dwumas.....

Czy ktokolwiek z Was miał może podobny problem? Dodam, że podczas jazdy drgania nie są odczuwalne.

Maureliusz zdążył przed zrzucenie do zsypu odpisać:

1. Sprężynka odpada - no bez jaj, co to za ASO????
2. Może być poduszka, całkiem prawdopodobne
3. Czy obroty wówczas spadają? Jeżeli tak, to może wchodzi w zakres rezonansu z budą. Wgranie pogramu może pomóc. Ale tylko jeżeli wskazówka obrotomierza wacha się.
4. Jeszcze może czujnik spalania stukowego...tak sobie strzelilem :-), sugestia adhock...

Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2011, 22:04   #2
guffi

Domyślnie Odp: Drgania/nierówna praca silnika 2.0 beznyna

1.Sprężynkę podobnie jak Maureliusz też odrzuciłem.
2.Poduszka według mnie też wydaje się być rozsądnym wytłumaczeniem.
3. Obroty nie spadają, wskazówka obrotów silnika pozostaje na swoim miejscu (nie waha się)
4. czujnik spalania stukowego?? nie mam pojęcia co to w ogóle jest
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2011, 22:30   #3
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Czujnik te właśnie zapobiega spalaniu stukowemu, wykrywając oględnie mówiąc drgania silnika spowodowane złym spalaniem mieszanki, właśnie spalanie stukowe. Ale z tego co mi się wydaje, to error tego czujnika powinien wyskoczyć na diagnostyce komputera w ASO.

Skupiłbym się na tych poduchach na razie.
Stary 03-06-2011, 22:34   #4
marcinv530erx
ford::average

Imię: marcin
Model: Focum MK2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2006

Dokładnie za wyelliminowanie drgań silnika jest odpodzielna- e poduszki .
VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216 ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
marcinv530erx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2011, 23:10   #5
guffi

wiec według was czeka mnie wymiana poduszki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania