Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-05-2011, 21:17   #1
dg.
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015
Domyślnie piszczenie przy cofaniu -koło...?

hej,

w ostatnich kilku tygodniach, zauwazylem ze cos mi piszczy kiedy cofam. A dokladniej kiedy autem cofam odbywa sie piszczenie - nie ciagle, po prostu jak kolo sie obraca to co obrót slychac pisk. zakladam ze to cos z tylu i na pewno ma zwiazek z kolem. Dodam ze jak jade do przodu to cisza. szczeki nie odbijaja? reczny szfankuje? help

dg. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2011, 21:22   #2
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: piszczenie przy cofaniu -koło...?

A jakie masz hamulce z tyłu, tarczowe, czy bębnowe?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2011, 09:59   #3
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Kolego, na odległość trudno ten pisk "usłyszeć". Poproś kogoś, aby zlokalizował źródło dźwięku, kiedy Ty będziesz wolniutko cofał a następnie po nitce do kłębka... , podnieś tę stronę (prawdopodobnie tył), pokręć kołem i td. Nawet doktor nie postawi poprawnej diagnozy, jak nie osłucha pacjenta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do roboty!
Pozdrawiam
Stary 29-05-2011, 15:57   #4
maniek795
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004

Cytat:
hej,

w ostatnich kilku tygodniach, zauwazylem ze cos mi piszczy kiedy cofam. A dokladniej kiedy autem cofam odbywa sie piszczenie - nie ciagle, po prostu jak kolo sie obraca to co obrót slychac pisk. zakladam ze to cos z tylu i na pewno ma zwiazek z kolem. Dodam ze jak jade do przodu to cisza. szczeki nie odbijaja? reczny szfankuje? help
Jak szczęki nie odbijają "szczęki a więc masz hamulce bębnowe " to napraw ręczny bo mogą stać linki ,albo podnoeś samochód i po zacoągnięciu i puszczeniu ręcznego sprawdz czy kręci się koło , możesz też przejechac na wstecznym 50 metrów i zobacz które koło jest gorące wówczas na sto procent trzeba rozebrac hamulce i poczyscic , wymienic szczeki lub przesmarowac elementy ruchome hamulców
maniek795 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2011, 18:19   #5
dg.

Jak pisze ze szczeki, to bębny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. fakt ze nie wiem kiedy tam ostanio zagladano, bo ja przez 3 lata nie zaglądałem..
jak mozna sprawdzic czy okladziny sie skonczyly nie rozbierajac bębna? i ewentulanie pewno mnie czeka zestaw naprawczy + mechanik... :S
.

Ostatnio edytowane przez dg. ; 29-05-2011 o 18:30
Stary 29-05-2011, 19:25   #6
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Skoro 3 lata nie zaglądałeś, to raczej nie licz na to, że okładziny na szczękach masz jeszcze ok., no chyba, że nie jeździłeś przez ten okres. Bez zdjęcia bębna nie sprawdzisz stanu okładzin.
Pozdrawiam
Stary 29-05-2011, 20:31   #7
dg.

hehe, nie martwi mnie to ze nie zagladalem przez 3 lata, martwi mnie to ze poprzedni wlasciciele nie zagladali przez 10 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. w przyszlym tygodniu podjade do mechanika zeby sprawdzil stan bębnów, i zobaczymy. dzieki za porady chlopaki.
Stary 13-06-2011, 21:41   #8
dg.

witam,

dzisiaj auto odebrane od mechaniora... 400zl skasowane.

wymienil: w sumie wszystko co bylo do wymienienia w bebnach (zestaw naprawczy -220zl)
plus plyn hamulcowy (30zl).

odczucia... nie to auto.... jakas masakra. Porownujac z tym co jest teraz to chyba wczesniej tyl w ogole nie hamowal...
Reczny zaczal chodzic jak w nowym aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Aa, mechanik z takim tekstem: auto chyba malo jezdzi... usmiechnalem sie bo jest ujezdzane jak taxi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. i sie okazalo ze okladziny szczek same odpadly ze starosci. Tak wiec ostatnio zagladane z 6-8 lat temu... sick!

sumujac: auto wreszcie hamuje jak trzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i koniec z nurkowaniem przodu.

Zasady postowania