![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
![]()
Witam,
ostatnio miałem dziwną przygodę z moim autem. Otóż silnik zapalił bez większych problemów, ale od razu brzmiał jakoś dziwnie - głośno i nierówno. W dodatku bardzo nim trzęsło. Kiedy próbowałem spuścić sprzęgło silnik gasł, jakby był dławiony. Ponadtow motor puścił trochę dymu pod maską i nie reagował na pedał gazu(ciągle trzymał się obrotów jałowych, z tym że wskazówka drgała nieco bardziej niż zwykle). Po kilku minutach trzymania silnika na luzie udało się wkręcić go na wyższe obroty i wtedy jakby nigdy nic ożył i wrócił do normy. Czy to możliwe, że coś się 'przytkało', a potem odetkało i już będzie ok, czy może to być pierwszy syndrom poważniejszego problemu? Mam nadzieję, że opis jest w miarę jasny - nie jestem mechanikiem i w sumie nie wiem, co jeszcze może być istotne. Aha - podczas silnych mrozów w zimie miałem raz podobną sytuację, ale nie była tak dramatyczna(auto odżyło po ok 30s) - zresztą zwaliłem to na marznącego diesla(było chyba z -20 wtedy). Teraz mnie to jednak zastanawia i trochę martwi. Auto to Ford Focus II Sport 2,0 TDCi rocznik 2005. Z góry dziękuję za wszelkie porady Ostatnio edytowane przez semcio ; 15-06-2011 o 18:32 Powód: poprawienie tematu |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: fokus mk 2 audi a2
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
|
![]()
może ci się układ paliwowy rozszczelnił gdzieś i powietrze łapie puki nie odpowietrzy to wariuje ,posprawdzaj wężyki czy gdzieś nie ma plam ropy
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
![]()
Wyglada na EGR. Poszukaj bo bylo sporo napisane o diagnozowaniu i naprawie czyli wymianie.
|
![]() |
![]() |