![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-07-2011
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDdi
Rocznik: 2001
|
Przy kupowaniu focusa piszczał pasek klinowy, zanim zapłaciłem gość podobno wymienił pasek i rolkę - przynajmniej już nic nie piszczało. Zacząłem wymieniać wszystko co trzeba po kupnie używanego samochodu. Samochód pięknie chodził, aż wymieniłem pasek rozrządu i napinacz - pasek klinowy zaczął piszczeć, ale tylko na gorącym silniku, tak po przejechaniu 40-50 km. Rano na zimnym chodzi jak ta lala. Co to może być?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-05-2008
Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
|
Temat był przerabiany wystarczy poszukać! Jedną z przyczyn moze być za długi nowy pasek u mnie wystarczyło 2-3 mm. Najprostsze do wyeliminowania poprzez reklamację i wymianę na nowy, Jeśli nie pomoże to przeszukaj forum bo napewno był ten temat.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Przeszukałem całe forum i wiem co mogłoby być, tylko większość osób pisze, że piszczy albo cały czas, albo tylko na zimnym silniku. A u mnie tylko na ciepłym, poza tym 3 dni temu przed wymiana rozrządu (a po wymianie paska klinowego) nic nie piszczało. Może mechanik coś źle "naciągnął"
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-05-2008
Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
|
Piszę, że może to byc pasek, bo sam to miałem. Po wymianie rozrządu było ok do jakis 2tys wtedy zaczął piszczeć, myśleliśmy że to któraś rolka ale najprościej i najtaniej bylo sprwdzić pasek. Oba markowe i co się okazało ten nowy był dłuższy od tego nowszego i wystarczy by rolka napinająca automatytcznie nie dała rady go odpowiednio napiąć szczególnie jak wzrastało obciążenie np po załączeniu klimy. Dodam że wymiana nastąpiła w ramach gwarancji i bez gotówki.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W końcu przestał padać deszcz, zrobiło się sucho i pasek zamiast piszczeć, delikatnie cyka. Gość pewnie kupił najtańszy zamiennik i coś się nie "uleżało". W najbliższym czasie kupie oryginał i mam nadzieje, że przejdzie. Bo jak czytam co innego mogłoby być to wymiana paska jest chyba najtańsza
Pzdr |
|
|
|