Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-07-2011, 18:35   #1
HenioHaczyk
ford::amateur

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDdi
Rocznik: 2001
Domyślnie Pasek klinowy po wymianie rozrzadu piszczy

Przy kupowaniu focusa piszczał pasek klinowy, zanim zapłaciłem gość podobno wymienił pasek i rolkę - przynajmniej już nic nie piszczało. Zacząłem wymieniać wszystko co trzeba po kupnie używanego samochodu. Samochód pięknie chodził, aż wymieniłem pasek rozrządu i napinacz - pasek klinowy zaczął piszczeć, ale tylko na gorącym silniku, tak po przejechaniu 40-50 km. Rano na zimnym chodzi jak ta lala. Co to może być?
Pozdrawiam

HenioHaczyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2011, 22:45   #2
Bux
ford::average

Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
Domyślnie Odp: Pasek klinowy po wymianie rozrzadu piszczy

Temat był przerabiany wystarczy poszukać! Jedną z przyczyn moze być za długi nowy pasek u mnie wystarczyło 2-3 mm. Najprostsze do wyeliminowania poprzez reklamację i wymianę na nowy, Jeśli nie pomoże to przeszukaj forum bo napewno był ten temat.
Bux jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2011, 06:59   #3
HenioHaczyk

Przeszukałem całe forum i wiem co mogłoby być, tylko większość osób pisze, że piszczy albo cały czas, albo tylko na zimnym silniku. A u mnie tylko na ciepłym, poza tym 3 dni temu przed wymiana rozrządu (a po wymianie paska klinowego) nic nie piszczało. Może mechanik coś źle "naciągnął"
Stary 07-07-2011, 19:22   #4
Bux
ford::average

Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI

Piszę, że może to byc pasek, bo sam to miałem. Po wymianie rozrządu było ok do jakis 2tys wtedy zaczął piszczeć, myśleliśmy że to któraś rolka ale najprościej i najtaniej bylo sprwdzić pasek. Oba markowe i co się okazało ten nowy był dłuższy od tego nowszego i wystarczy by rolka napinająca automatytcznie nie dała rady go odpowiednio napiąć szczególnie jak wzrastało obciążenie np po załączeniu klimy. Dodam że wymiana nastąpiła w ramach gwarancji i bez gotówki.
Bux jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2011, 12:33   #5
HenioHaczyk

W końcu przestał padać deszcz, zrobiło się sucho i pasek zamiast piszczeć, delikatnie cyka. Gość pewnie kupił najtańszy zamiennik i coś się nie "uleżało". W najbliższym czasie kupie oryginał i mam nadzieje, że przejdzie. Bo jak czytam co innego mogłoby być to wymiana paska jest chyba najtańsza
Pzdr
Odpowiedz

Zasady postowania