![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 09-05-2011
Model: Focus MKII Kombi
Silnik: TDCI 1,6/109KM
Rocznik: 2005
|
![]()
Witam
Dzisiaj w drodze do pracy silnik w moim aucie (Focus II TDCI 1.6 109 KM) zaczął wydawać dziwny odgłos podobny do sapania ciuchci - na początku myślałem, że to pasek gdzieś ociera ale po przyjeździe do domu i otwarciu maski okazało się, że niestety nie ma tak dobrze - odgłos dochodzi z okolic wtryskiwacza i towarzyszy mu dym spalin. Czy dobrze się domyślam, że padł wytryskiwacz? Konieczna będzie wymiana czy wystarczy uszczelnienie? Ile może boleć naprawa? No i ostatnie pytanie - czy mogę nim jutro przejechać 30 do warsztatu o własnych siłach czy trzeba holować? Dodam, że oprócz efektów opisanych wyżej auto jeździ normalnie - żadnego dławienie czy innych niepokojących objawów |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
![]()
było już nie raz i nie dwa opisywane wystarczy poszukać
padła uszczelka pod wtryskiwaczem |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
![]() Cytat:
Wymienili mi ostatnio uszczelkę tą miedzianą pod wtryskiwaczem, jednak nie założyli na 100% tej gumowej która jest u góry. Jeden dzień dosłownie samochód chodził mi tak jakbym chciał, a potem to samo - w sensie przy mocniejszym wciśnięciu gazu znowu coś "klekocze" tak do 3000 obrotów, a potem nagle ustaje. Zniknął całkowicie zapach spalin w kabinie, nie poci się wtrysk, nawet został dokręcony delikatnie, ale skutek ten sam. Szukać przy wtryskach czy raczej poszukać czy się coś nie poluzowało i nie telepie od wibracji silnika.
![]() |
![]() |
#4 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
![]()
może przy wyciąganiu zapieczonego wtryskiwacza uszkodzili go i dlatego klekocze lub źle wyczyścili pod wtryskiem i zaczeło znowu z pod wtrysku uciekać
uszczelka gumowa to jest tylko osłonka aby woda nie dostawała sie w koło wtryskiwacza |
![]() |
![]() |