Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-10-2012, 00:19   #1
Lensen
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: C-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Nie odpala. pompa? odcięcie zapłonu?

Witam,
Zakładam nowy temat choć były już podobne jednak ja nie znalazłem w nich rozwiązania a sił mi juz brakuje.
Nie dawano (tydzień temu) zakupiłem C-MAX 2.0 TDCi 09.2007 wcześniej benzyna + LPG.
3 dni temu przyjechałem pod dom z niskim stanem paliwa w zbiorniku (wskaźnik prawie przy zerze) i postawiłem standardowo samochód koło garażu gdzie stał pod lekkim nachyleniem na lewą stronę. Po pewnym czasie (3h) próbowałem odpalić. Silnik odpalił i po 2-3 sekundach zgasnął i już nie odpalił. Stwierdziłem, że to może brak paliwa i dolałem około 10 litrów ale niestety to również nie pomogło. Od szwagra, który lepiej kojarzy diesle usłyszałem, że pewnie zapowietrzyłem układ. W skrócie próbowałem odpowietrzania korzystając z informacji zawartych w tym poście [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i tego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Niestety do dnia dzisiejszego auto nie odpaliło. Z tego co wyczytałem to to autko ma zabezpieczenie pływakiem przed zapowietrzeniem i że odcina pompę z tym, że dolałem paliwa i dalej lipa. Bezpieczniki sprawdzone i wszystkie ok. Przy próbie odpowietrzania próbowałem stworzyć nadciśnienie tłocząc powietrze z kompresora do baku. Paliwo przelewa się przez filtr wyjściem z filtra. Nawet zaciągając ustami przez wężyk dochodzi. Zalałem ile się dało do węża pomiędzy filtrem a pompą i tu zonk. cały czas pęcherzyki powietrza i samochód nie odpala. Podczas kręcenia pęcherzyki się przemieszczają a później jakby się wracało paliwo.

Kolejne próby ze słoikiem z ON i bezpośrednio aby pompa zasysała ze słoika. Niestety podczas kręcenia pompa raz zaciągała a raz nie (chyba), bo ze słoika ubywało paliwa jednak nie pojawiało się ciśnienie na CR ale z tego co zauważyłem szło z powrotem do baku przewodem przelewowym.

Pożyczyłem interfejs z laptopem i oprogramowaniem AUTO-COM. Komputer pokazał tylko jeden błąd a mianowicie niezgodny kod immobilajzera (nieciągły) przypuszczam, że przez słaby akumulator bo kasując błąd i ponownie próbując uruchomić silnik nie pokazywało błędu ponownie. Dodam, że akumulator cały czas podładowywuję bo co chwilkę pada od kręcenia. Oczywiście jak kręcę to max 10 sek i odstęp minimum 30 sek ale i tak akku nie wytrzymuje.
Sprawdzając parametry w AUTO-COMie zainteresował mnie parametr 40 (Włączenie ciśnienia w celu uruchomienia silnika) jego wartość to NIE. Czy to oznacza, że elektrozawór sterujący ciśnieniem na CR jest wyłączony/odcięty ?

Proszę Was o pomoc bo mi już się pomysły skończyły a szczerze to moja wiedza o silnikach diesla jest praktycznie zerowa. Pewnie skończy się na wizycie w salonie choć nie uśmiecha mi się wynajmować lawetę żeby zawieźć do serwisu. Dziwi mnie tylko to, że pompa zaciąga jakieś tam ilości paliwa ale idzie to w przelew a nie robi ciśnienia na CR. Czy pompa mogła paść?
POMOCY! Podsuńcie co jeszcze sprawdzić albo co zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc

Lensen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2012, 11:11   #2
Lensen

Domyślnie Odp: Nie odpala. pompa? odcięcie zapłonu?

dzisiaj próbowałem jeszcze raz odpowietrzania. Zaciągnąłem ze zbiornika przez wyjście z filtra i podpiąłem wąż idący na pompę. Niestety w tym wężu cały czas mam pęcherze powietrza. Później rozpiąłem przewód powrotny idący do zbiornika i tam zaciągałem paliwo podczas rozruchu aby przeszło przez pompę. Paliwo zaciągnąłem jednak pęcherze nadal są a auto dalej nic.

Czy ktoś mi może odpowiedzieć czy elektrozawór regulujący ciśnienie na CR jest przy rozruchu otwarty a przy wyłączonym zapłonie jest zamknięty ?
Jak go sprawdzić?

Jak podłączałem AUTO-COMa to ciśnienie pokazywało od 40 do 170 chyba kPa choć teraz nie pamiętam dokładnie jednostek. Czy to może oznaczać, że pompa do wymiany? Luzując metalowe przewody idące do wtrysków podczas rozruchu paliwo tylko się sączy a nie tryska. Czy to może być wina zapowietrzenia.

Jeszcze jedno pytanie czy można w jakiś domowy sposób sprawdzić czy samochód ma odcięty zapłon ?

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc
Stary 08-10-2012, 08:10   #3
Lensen

Domyślnie Re: Nie odpala. pompa? odcięcie zapłonu?

Naprawdę nikt nic nie zasugeruje ?

To może jeszcze inaczej. Czy ktoś próbował odpalić diesela "na plaka" ? Czytałem na tym forum, że podobno ktoś odpalał a w sumie zawęziło by mi to pole poszukiwań. Jest sens próbować ?

i jeszcze jedna ciekawostka. Podczas odpalania dioda pomiędzy wskaźnikiem paliwa a temperatury (chyba od immo) miga bardzo szybko. Na komputerze raz na czas pokazuje mi błąd zgodności immobilizera. Co odcina immo w c-max MK2? wtryski czy regulator ciśnienia ? a może jeszcze coś innego ?

Ostatnio edytowane przez Lensen ; 08-10-2012 o 18:37
Stary 09-10-2012, 20:55   #4
Lensen

ehhhhhh co to za forum gdzie ludzie potrafią tylko odpowiadać, że to już było albo żeby poszukali a jak ktoś przeszukał i nie znalazł to nic nie zasugerują ani nie pomogą.... porażka.

Temat do zamknięcia... max odpalił.

Jakby ktoś miał podobnie to mi pomogło wpięcie pompki z zaworem zwrotnym przed filtrem paliwa i odpalenie "na plaka". Sama pompka nie wystarczyła bo chyba mam pompe na wykończeniu albo nieszczelny układ.

Pozdrawiam wszystkich i "dziękuję" za "pomoc"
Stary 10-10-2012, 01:18   #5
toomekk6
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P

Niby na plaka nie jest zalecane odpalanie, bo niby turbo może się uszkodzić.
Odpaliłeś na plaka i wszystko już jest w porządku? Autko jeździ i nic się nie dzieje?
W tamtym roku miałem problem z Volvem 1.6 diesel (ten co siedzi jeszcze w Fordzie, Peugeocie i Citroenie), odpalało tylko na plaka... 2 wtryski trzeba było wymienić.
Stary 14-10-2012, 16:19   #6
Lensen

Odpaliłem na plaka i jeżdżę już prawie tydzień i nie widzę żadnych problemów. Za trzecim bardzo krótkim kręceniem odpalił. To raczej nie wtryski tylko zapowietrzona pompa choć pewności nie mam. Póki co chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam, że zanim odpalałem na plaka to wpiąłem pompkę ręczną przed filtrem paliwa ale niestety to nie pomogło. Dopiero wpięta pompka i plak zaskutkowały.

Ostatnio edytowane przez Lensen ; 14-10-2012 o 20:34
Odpowiedz

Zasady postowania