Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2013, 13:01   #1
JulkaS
ford::average

Imię: Julka
Model: FORD MONDEO MKIII 2.0TDCi
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: styczeń 2002
Domyślnie Nierowna praca silnika ,brak mocy

Witam.Podobnych przypadków jest wiele ,ale żaden nie jest identyczny,dlatego nie znalazłam odpowiedzi na forum.Liczę na pomoc,po raz kolejny.Rano ,po nocnym postoju auto odpala za pierwszym razem,ale silnik bardzo nierównomiernie pracuje,skaczą obroty.Chwilę po odpaleniu leci biały dym ,potem jakby niebieski,potem ciemny... Smierdzi .Nie są to jednak jakieś wielkie kłęby.W samochodzie na postoju,po odpaleniu słychać lekki szum,ale nie mogę stwierdzić skąd dochodzi.Najbardziej słychać w okolicy siedzenia kierowcy(szyba,kierownica?)Myślałam ,że nie sprawne uszczelki w drzwiach,ale szum słyszalny jest w garażu,podczas jazdy nie słyszę...Auto straciło moc.Mam problem z jazdą pod górkę.Dodaję gazu,do pewnego momentu przyspiesza,potem zero reakcji na gaz,nawet jak wcisnę do dechy.Wtedy puszczam nogę z gazu ponownie ,lekko naciskam na gaz i pomału przyspiesza,ale tylko trochę.Turbo lekko świszcze jak zawsze.Na cieplym silniku po odpaleniu jest okej,tylko brak mocy.Z gory dzieki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

JulkaS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2013, 14:04   #2
yarosyaros

Imię: Jarosław
Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Nierowna praca silnika ,brak mocy

Kolego wykonaj próbę przelewową.
Stary 22-03-2013, 14:07   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał JulkaS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po odpaleniu słychać lekki szum,ale nie mogę stwierdzić skąd dochodzi.
Może sprawdź szczelność dolotu za turbiną. Może być także EGR niesprawny (nie domyka się).
Stary 22-03-2013, 14:16   #4
JulkaS

Egr załozony nowy w listopadzie,wtedy też zrobiona próba przelewowa i sprawdzony układ pod względem szczelności,bo sztanga od turbo nie wychylała się.Po wymianie zaworów sterujacych turbo i egr oraz samego egr-a wszystko ładnie chodziło do teraz.
Stary 22-03-2013, 14:28   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał JulkaS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w listopadzie,wtedy też zrobiona próba przelewowa i sprawdzony układ pod względem szczelności
O... to już dużo czasu upłynęło... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czas sprawdzić znowu szczelność i EGR...
Stary 22-03-2013, 14:41   #6
JulkaS

Tak...strasznie dużoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ..tyle ,że przez zimę wyjechałam dosłownie parę razy na trasy nie dłuższe niż 50 km...Kurcze mi do śmiechu nie jest...BuuuuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Dlaczego ja lubię ten samochód?

Bump: Dodam jeszcze ,że na postoju ,na biegu jałowym ,dodaję gazu i wchodzi na obroty...
Dzięki za podpowiedzi...Oczywiście znów prześwietlę auto,ale może Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły na co zwrócić jeszcze uwagę?

Ostatnio edytowane przez JulkaS ; 22-03-2013 o 15:13
Stary 22-03-2013, 19:54   #7
salom

Śmierdzący dym z rury wydechowej może być oznaką zapóżnego kąta wtrysku, lub zużycia oleju, jeżeli silnik bardzo dużo spala oleju, np 1 litr na 200 do 500 kilometrów.
A brak mocy może być małym ciśnieniem dopływającego paliwa do silnika, lub zapchanym układem paliwowym.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2013, 12:50   #8
JulkaS

Spalanie oleju w normie,możliwe ,że za małe ciśnienie paliwa...ale jak to sprawdzić samemu?Filtr paliwa jest nowy...
Stary 23-03-2013, 14:09   #9
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Sprawdź dokładnie rurę/wąż gumowy pod względem szczelności, pomiędzy EGR-em, a Intercoolerem. Wiem, że jest to trudne, ponieważ w niewielkim stopniu rura ta jest widoczna i w dużej części nie można nawet namacać w niej nieszczelności. Przyjrzyj się, czy w okolicach tej rury nie ma czasem ciemnych plam olejowych. W rurze tej panuje ciśnienie wytwarzane przez turbo i w wypadku nieszczelności jej potrafi "pluć" drobinkami oleju.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2013, 16:02   #10
JulkaS

Dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Sprawdzę .I oby to były nieszczelności.Jest takie prawdopodobieństwo.Jeszcze coś zauważyłam .Podczas jazdy ,jak dodaję gazu i w pewnym momencie następuje blokada przy której daję gaz do deski i zero reakcji,ale w tym czasie zmienia się również dzwięk jaki wydaje turbina...nadal cicho świszcze ,ale odgłos jest trochę inny.
Odpowiedz

Zasady postowania