Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Inne > Ford Scorpio
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2011, 21:06   #1
skorpionkrzysiu

Domyślnie zanikly biegi w asb, czy to czujnik polozenia lewarka zmiany biegow?

witam wszystkich i prosze o pomoc, mianowicie chcialem przeczyscic wtyczki na asb skrzyni biegow poniewaz zanikla mi czworka i chcialem sprawdzic vss. tak czy siak popsulem czujnik polozenia lewarka. okazalo sie ze teraz mam tylko jedynke i w dodatku musze bardzo powoli ruszac, poniewaz caly samochod wibruje. czy to mozliwe ze zanikly mi biegi do przodu z powodu zepsutego czujnika polozenia lewarka? dodam jeszcze ze 2 dni temu wymienialem olej oraz filtr w asb, po wymianie biegi dzialaly.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2011, 21:41   #2
Gufer

Domyślnie Odp: zanikly biegi w asb, czy to czujnik polozenia lewarka zmiany biegow?

kable na silniku i skrzyni miałeś wymieniane ? bo jak nie to było nie ruszać tego .

czujnik położenia wybieraka dość solidny jest . awarię jego da się odczytać z błędów jeśli nastąpiło przerwanie obwodu lub zwarcie .
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2011, 22:14   #3
skorpionkrzysiu

Domyślnie Odp: zanikly biegi w asb, czy to czujnik polozenia lewarka zmiany biegow?

ale ja wiem ze uszkodzilem czujnik polozenia bo go wylamalem. pytam tylko czy to przez ten czujnik zanikly biegi?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2011, 16:17   #4
Gufer

wsteczny powinien być i do przodu też jakoś ruszyć .
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2011, 18:57   #5
pepicosi
ford::professional

Model: scorpio A8/focus
Silnik: 4,2 4X4/bob 4x4 msb/2.0tdci
Rocznik: 96/99/2006

ten czujnik jest tylko łączy i rozpina obwód
jak go popsułeś to ci piszczy po otwarciu drzwi
a lewarka ty nie wyjmowałeś /
bo może ci się przestawił na wybieraku
pepicosi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2011, 21:13   #6
skorpionkrzysiu

panowie, pytam ponownie czy poprzez wylamany czujnik pozycji lewarka zniknely mi 2, 3 i 4 ?
przypominam iz wylamalem caly srodek tego czujnika, tam gdzie sa te 2 uszczelki i w ogole niema juz tego srodka.

chyba ze siadl mi calkowicie czujnik predkosci vss i dlatego utracilem 2,3 i 4 bieg?

co wy na to?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2011, 17:03   #7
Gufer

napraw VSS .
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2011, 11:39   #8
skorpionkrzysiu

czy tutaj nikt niezna dokladnie zadania vss oraz pozycjonera lewarka asb?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2011, 17:07   #9
Sierra service
ford::average

Model: Sierra
Silnik: 2.0
Rocznik: 1992

tak, skrzynia jest regulowana elektronicznie. trzeba naprawic pozycjoner
Sierra service jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2011, 10:37   #10
skorpionkrzysiu

wiec wymienilem pozycjoner i biegi wrocily, lecz nadal niemam 4 biegu. czy to mozliwe ze predkosciomiez dziala a 4 bieg nie i ze za znikniecie 4 biegu odpowiedzialny jest vss? do vss ida 3 przewody.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania