![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-10-2008
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi (132 kW)
Rocznik: 2015
|
Witam,
Sprawa dotyczy Fodra Focus'a MK2 1.6TDCi 2006 Odświeżając dawny temat z formum który najtrafniej opisuje mój problem z samochodem... zacytuję: "Przy zmianie biegów koła nie ciągną od razu tylko słychać pojedyńczy stuk i dopiero następnie czuć jak silnik ciągnie pojazd. Opóźnienie nie jest jakieś duże, napisałem tak aby jak najlepiej zobrazować problem. Wydaje mi się że to jakiś luz na przeniesieniu napędu. W czasie zmiany biegów konieczne staje się powolne puszczanie sprzędła bo stuk robi się coraz dokuczliwszy - kiedyś nie był tak wyraźny jak teraz. Zauważyłem również, że po zdjęciu nogi z gazu (na biegu) i ponownym dodaniu gazu dzieje się to samo - stuka i szarpnie samochodem. " Czy ktoś kto miał taki problem może opisać problem i rozwiązanie... W innych postach zazwyczaj wszyscy piszą o objawach i pytają o możliwe przyczyny i na tym koniec... żadnego opisu przebiegu naprawy itp... Od razu zaznaczam że kwestia dotyczy przełożenia napędu a nie turbiny / pompy itp... Na pytanie czy przy gaszeniu też słychać stukot, odpowiadam TAK. Wszystko wskazuje na dwumase tylko skąd to dziwne opóźnienie reakcji napędu przy dodaniu / ujęciu gazu ?? Trudno jest odpisać to dziwne zachowanie ale to jest jakby jakaś sprężyna naciągała się w momencie dodania gazu i dopiero po tym jak się nawinie samochód przyspiesza. Podobnie po puszczeniu... sprężyna się rozwija i samochód zaczyna chamować silnik. Proszę o jakieś wskazówki. Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-03-2011
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci 90km
Rocznik: 2006
|
mam to samo i pisałem na tym i innych forach i niestety żadnego pomysłu...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
1. Dwumasa, objawy:
- trzęsie budą wprzy wyłączaniu silnika - trzęsie budą na wolnych obrotach, zwłaszcza czuć na otwartych drzwiach - efekt zmienia się wraz z naciskaniem sprzęgła - trzęsie budą przy przyśpieszaniu 2. Poduchy pod silnikiem/skrzynią, objawy: - trzęsie budą na wolnych - stuka przy dodawaniu gazu i przy zmianie biegów 3. Słynne luzy na wielowypuście półosie-piasta, objawy: - stuka przy zminanie kierunku jazdy przód/tył Ja stawiam na dwumasę. Jeszcze nie wiem jak bardzo się tłucze przy gaszeniu. Skąd to opóźnienie przy dodawaniu gazu? - zobacz w niecie jak zbudowana jest dwumasa. To nic innego jak tłumik na sprężynach. Zatem to całkiem możliwe.
|
|
|
#4 |
|
|
sprawdziłbym w kolejności :
1. poduszki silnika/skrzyni 2. półoś piasta 3. dwumasa kolego czy wiesz jak wyglada to w przypadku półosi? czy duzo z tym roboty i ile około kosztuje |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
He he he....było na forum ostatnio...wrzucasz Loctite - porażka Forda...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja poprostu smarem do przegubów to potraktowałem i też jest ok.
|
|
|
#6 |
|
|
ok ok dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no dobra potraktowałeś to w ten sposób i znikła również ta przerwa przy wduszaniu i puszczaniu pedału gazu?
i jeszcze jedno pytanie, co to za smar? grafitowy czy jak Ostatnio edytowane przez atwelp ; 04-09-2011 o 12:23 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Kolego, czytaj ze zrozumieniem. Ja wymieniłem co może być i jakie są objawy. Czy któryś z objawów tyczy się Ciebie? Masz stukanie przy zmianie kierunku jazdy? To napewno nie załatwi Twojego problemu. Jak pisałem uważam, że to dwumasa, ale trzeba to jeszcze zdiagnozować, zanim się rozbebeszy pól motoru.
|
|
|
#8 |
|
|
mam stukanie w trasie jak jade i puszczam pedał gazu po czym ponownie go naciskam....jest taka przerwa i lekki stuk, najbardziej to słychać na pierwszym i drugim biegu
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Na trasie...1 i 2 bieg??
Dzisiaj dostałem olśnienia! Jadąc do pracy stwierdziłem, że wiem o co Wam chodzi - też to mam. I już wiem co jest przyczyną: DIESEL :-) Jeździliście wcześniej dieslem? To po prostu efekt 270Nm + dwumasam. Jeżeli chcecie tego nie mieć, to benzynka i tarcze sprzęgłowe z sprężynkami o małym skoku. Ja bym się nie przejmował, chyba, że macie metaliczny stuk. Jeżeli takie głuche puk to jest orajt. Diesel nie jest do butowania, tylko do delikatniej jazdy, ale za to jak już zacznie ciągnąć pod górę, to nie odpuszcza :-) - taki urok.
|
|
|
#10 |
|
|
wątpie żeby był to "urok" diesla, coś jest przyczyną takiego opóźnienia i mnie osobiscie to drażni zwłaszcza w korkach kiedy trzeba co chwile zdejmować noge z gazu to jest to dosyc nie komfortowe.
|
|
|
|