![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-03-2011
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1,8TDCI
Rocznik: 06.2007
|
Witam, pacjent Foka Mk2 1.8TDCI 115KM,
problem polega na twardnieniu pedału hamulca po dłuższym postoju, co za tym idzie niemożność hamowania tzn bardzo ciężko hamuje, po kilku minutach wraca do normy ( ta sytuacja ostatnio zdarzyła się 3 razy w ciągu tygodnia, w czasie dużych mrozów). Drugi objaw jest taki, że pedał hamulca przy włączonym silniku i na postoju pod naciskiem powoli wpada w podłogę. Poza tymi objawami hamuje w porządku, płyn hamulcowy nie ubył... Jakieś pomysły?
Ostatnio edytowane przez foka gdz ; 03-02-2012 o 07:17 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-10-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2007
|
może płyn jest stary i wytrąciła się z niego woda
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Damian
Model: Trend
Silnik: 1,8
Rocznik: 2006
|
z tego jak sie orientuje płyn wymienia sie raz na dwa lata i moze zeczywiscie jest problem pochodzacy od płynu... Osobiscie mi przy foce w zeszłą zime hamulce mi zamarzły... i tez miałem takie objawy...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Woda się nie wytrąca:-), tylko płyn wchłania wodę, czy zwał jak zwał. Ciężko mi sobie wyobrazić jak można mieć tyle wody...że zamarzną od tego hamulce!!! Generalnie problem jest w tym, że zmienia się temperatura wrzenia, ale o zamarzaniu to nie słyszałem jeszcze.
Ja obstawiam problem z pompą hamulcową. No chyba, że z tym zamarzaniem to faktycznie realna sprawa, to można zmienić płyn na początek.
_______________________ 115KM i 275Nm... z serii :-) / "Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" Ostatnio edytowane przez maureliusz ; 02-02-2012 o 22:43 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-02-2012
Model: mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
|
Zmień płyn i odpowietrz dobrze układ.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-03-2011
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1,8TDCI
Rocznik: 06.2007
|
Płyn zmieniłem i problem powtarza się żadziej, jednak całkiem nie ustąpił... Poczekam na ocieplenie.
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
plynu mozesz 10 lat nie wymienic a i tak taki problem nie powinien zaistniec.
Ewidentnie problem jest z pompa hamulcowa... wiele ludzi zmienia plyn i "pompuje na sucho" pompami hamulcowymi..a tak nie wolno robic. Nadgorliwosc jest gorsza od Faszyzmu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlaczego to pisze..bo uszkodzona pompa hamulcowa w tak młodym samochodzie to pewnie brak wiedzy o tym jak powinna wygladac wymiana plynu hamulcowego. Przypuszczam ze ktos wczesniej zmienial plyn to zamiast normalnie przepompowac plun to zapowietrzyl uklad a potem jak to pisalo w starych mądrych ksiązkach-pompował hamulcem jak w pompie nie było plynu. wpadajacy pedal w podloge oznacza ze jesli plynu nie ubywa to przelatuje on pomiedzy uszczelniaczami w pompie hamulcowej. Mozesz miec jeszcze nadzieje ze sytuacja sie poprawi jak zrobi sie cieplej ale taka pompa hamulcowa moze juz zbyt dlugo nie popracowac...choc niewiadomo tego do konca. 1-objaw z twardym hamulcem to kwestia serwo hamulca...i podcisnienia.. i wszystkiego co z tym zwiazane. Jesli bys musiał zmieniac pompke to dla pewnosci wymien takze serwo. |
|
|
|