Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2012, 13:38   #1
yaro12
ford::beginner

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.2
Rocznik: 2005
Domyślnie Nie odpala w ujemnej temp

Witam

Dołączyłem do posiadaczy 2.2 TDCI, niestety pojawił się mróz, auto nie odpala, kreci rozrusznikiem ale nie idzie. Słychac łapanie czasem na jakiś gar ale jednak nie odpala.

Z rury leci biały dym, ale czy ponadprzecietnie jak na zime to nie wiem.
Żadnych checków, sprezynka gasnie tak jak inne kontrolki przy odpalaniu (nie powinna swiecic wyraznie dluzej podczas mrozu jak w focusie w mojej rodzinie ? )

Przy -5 pod koniec zimnego dnia po długim męczeniu daje rade.
Dziś przy -16 niestety, zajezdzam tylko nowy aku.

2005 rok, Przebieg 140 tyś (raczej prawdziwy)

Nowy akumulator
Nowy filtr paliwa
Paliwo z Shella zatankowane niedawno

Gdzie szukać przyczyny ? Świece żarowe ? (gdzieś mi się udało doczytac że tdci powinno odpalac nawet bez swiec po dluzszym czasie ale czy to prawda ? )

yaro12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2012, 13:48   #2
piyok

Model: Mondeo MK3; MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007; 2014
Domyślnie Odp: Nie odpala w ujemnej temp

nie męcz auta, sprawdź czy nie wytrąciła się parafina z paliwa, ja też tankowałem w dobrej wierze na Shellu i ****o, (przeczytaj mój wątek poniżej, objawy identyczne), ja jestem po czyszczeniu zbiornika i przewodów ale nie wmogę nadal odpalić, prawdopodobnie zaye.ała sie pompa czy coś, dzisiaj będę ogrzewał sprzęt i liczył że jakoś odpuści - mam taką nadzieję
piyok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2012, 14:11   #3
yaro12

@Up
Niezupełnie, jak auto odpali nawet po tym chechłaniu wczoraj na -5 to chodzi perfekcyjnie, każde następne odpalanie tez (nawet po minucie)

Oczywiście nigdy nie mozna wykluczyc paliwa ale to chyba nie to.
Stary 01-02-2012, 23:23   #4
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
Napisał yaro12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzie szukać przyczyny ? Świece żarowe ? (gdzieś mi się udało doczytac że tdci powinno odpalac nawet bez swiec po dluzszym czasie ale czy to prawda ? )
Przy -15 bez świec nie zapalisz. Przy parafinie w filtrze powinien bez problemu odpalać i później zgasnąć. Świeczki do wymiany.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2012, 19:36   #5
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Panowie...jest taki temat...dotyczy silnikow TDCi
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[MK1] Problem z odpalaniem - [ Diesel ]

proponuje przeczytac go od postu nr #934 i obejrzec filmik z tego postu..i kolejnych kilka filmikow ktore sie później okażą w kolejnych 40 postach. nie jest to duzo...a mam nadzieje wyjasni wiele problemow zwiazanych z uruchamianiem silnikow tdci.

wiem wy macie mondeo..ale zapewniam Was ze niema to najmniejszego znaczenia...a mozna naprawde dobre wnioski samemu wyciągnąć.

yaro12..jesli masz wszystkie swiece zarowe sprawne a nawet jesli tylko 3 lub 2 sprawne to ten temat jest wlasnie dla ciebie poniewaz z twojego opisu wnioskuje ze ty masz wlasnie taki problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
warto sie zalogowac jesli posty beda nie chronologiczne bo mogą sie roznie układac.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 03-02-2012 o 19:40
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2012, 19:00   #6
digital87
Zablokowany

Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003

Mam to samo, świece wymienione , filtry wymienione, tankuje verve on albo diesel gold, auto po mroźnej nocy załapuje za 4-tym razem albo wogóle ... Po pierwszym odpaleniu silnik pracuje ok i każde kolejne odpalenie silnika jest już bezproblemowe ... nie wiem już gdzie szukać przyczyny :/
digital87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2012, 21:34   #7
mjprzem

wiec poswiec 20-30minutek na linka do tematu ktory zapodalem.
Jesli znajdziesz tam podobienstwo na filmikach w uruchamianiu swojego silnika-a zaloze sie ze tak-to czytajac dalej bedziesz wiedział juz co w trawie piszczy.

Silnik tdci tez moze ladnie odpalac ale sa pewne warunki ktore musza byc spelnione.
Stary 05-02-2012, 23:15   #8
yaro12

Domyślnie Re: Nie odpala w ujemnej temp

Witam ponownie

Problem rozwiązany - spalony bezpiecznik F8 60A (odpowiada za swiece, wiec zadna swieczka nie grzała), nie wiem dlaczego - auto tak jak mowilem mam od niedawna.

Niestety w takiej figlarnej obudowie ze mozna go dostać tylko w ASO - 40zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bezpiecznik wymieniłem, auto ruszyło od strzała.
Pojawił u mnie się inny problem (migajaca sprezynka i gasniecie auta przy nadepnieciu) po paru km ale to juz chyba kwestia parafiny. Po forum widze ze jest epidemia tego problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zachecam do sprawdzenia tego bezpiecznika ! Bezpiecznik nie idzie bez powodu, wiec po zalozeniu moze sie spalic znow, co oznaczac moze zwarcie na jednej ze swiec np.
Stary 06-02-2012, 08:24   #9
mjprzem

nie wiem jakie swiece tam przychodza..ale swieca jak jest zimna to pobiera prad 15A a im zimniejsza to moze dochodzic do 20A. ten 60A bezpiecznik jest ledwo na styk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i czasami moze sie spalic.
Odpowiedz

Zasady postowania