![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-03-2012
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 diesel 109 KM
Rocznik: 2008
|
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum, także proszę o wyrozumiałośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przeszukałem forum, lecz odpowiedzi na mój problem nie znajduję. Moje auto Focus mk2, 1.6 109 km, 2008 rok. Miałem problemy z DPF - em, problem był na tyle poważny, że jedynym rozwiązaniem była regeneracja, wymiana na nowy lub usunięcie. Zdecydowałem się po lekturze forum na likwidację filtra. (Vtech pomorze - 1700 zł) Spalanie spadło ze średniej 6,5 do 4,5 przy takiej samej jeździe, więc zadowolony jestem bardzo, nie ma już zapalających się kontrolek, jednym słowem problem znikł. Kwestia która mnie męczy to to, że na postoju czuć zapach spalin, nie w kabinie lecz przy otwartych drzwiach. Wcześniej przed usunięciem nie czułem zapachu więc zbytnio rury wydechowaej nie obserwowałem czy dymi itp. Teraz zaobserwowałem, że na wolnych obrotach minimalnie wydostaje się biały dym, gdy go przegazuje więcej i zmienia się w czarny. Czy to normalne? Proszę o wasze zdanie! Pozdrawiam Radtuli |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
być może masz nieszczelność w wydechu. może przy wybebeszaniu coś zapomnieli albo źle złożyli - jedyne wyjście kanał i obadać...
czy dpf czy brak jedynym prawidłowym powodem by spod auta wychodziły gazy jest zawiewanie wiatru od tyłu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-06-2010
Model: focus c-max
Silnik: 1.6 tdci 109km
Rocznik: 2005
|
też wycinałem filtr w v tech kosakowo ok. rok temu czyli 12 tys. km, u mnie wszystko ok tylko spalanie wzrosło. Nadmiernego dymienia nie zaobserwowałem. Przed usunięciem filtra nie było zupełnie nic widać lecz po jest biały dym, który po przygazowaniu zmienia się w trochę bardziej czarny ale to norma.
Ostatnio edytowane przez wiktor20501 ; 28-03-2012 o 22:10 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-11-2010
Model: MAZDA3
Silnik: 1,6 CiTD już bez FAP
Rocznik: 2006
|
Według mnie to jak najbardziej normalne,śpij spokojnie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-03-2012
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 diesel 109 KM
Rocznik: 2008
|
Dzięki za odpowiedzi trochę się uspokoiłemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to dymienie wydaje się normalne, ale po przejściach z dpf-em jestem już uczulony na byle błachostkę.
Jeśli chodzi o spalanie u mnie przybierało oleju więc może dlatego jest teraz mniejsze, choć takie ilości wydają się nierealne w silniku. |
|
|
|