![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 30-11-2014
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]()
Witam,
To mój pierwszy post, zatem chciałbym na wstępie przywitać się ze wszystkimiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Posiadam mondeo mk4 '08 w wersji sedan. Zastawiam się czy jest możliwość zamiany i demontażu oryginalnej anteny radiowej (blisko przedniej szyby) na taką powiedzmy "bez antenową". Chodzi mi np. o możliwość zastosowania anteny wewnętrznej. Raz, że dość często korzystam z myjni i denerwuje mnie ciągłe odkręcania bata, a dwa, że nie wygląda to specjalnie pięknie... Interesuje mnie jednoczesne "załatanie" otwory po starej antenie. Proszę o ewentualne porady, sugestie, doświadczenia w tym temacie - będę bardzo wdzięczny. P.S. Wiem, że w nowszych wersjach już tego nie było (anteny - bata z przodu). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
![]()
jeśli masz ogrzewaną przednią szybę, to antena wewnętrzna będzie słabo chodziła.
wiele modeli aut ma zintegrowaną antenę z ogrzewaniem tylnej szyby, odpowiedni separator i wzmacniacz schowany pod tapicerką. Możnaby odszukać elementy takiej instalacji i spróbować je podkupić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
No dobrze, a co z otworem po starej antenie - da się coś z tym zrobić (nie licząc lakierowania ect.)? Czy powiedzmy warsztat samochodowy potrafił by zrobić "taki myk", bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem jak to ma działać? Przy włączeniu grzania tylnej szyby załącza się antena - tak być nie może.
P.s. Tak mam podgrzewaną przednią szybę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
lakiernik zaślepiłby pewnie jakoś dziure i polakierował dach, lub pocieniował, ale ile by to Cie kosztowało to już jego kwestia.
antena zintegrowana w paski ogrzewania szyby działa niezależnie od grzania, nie musisz się obawiać potrzeby grzania szyby jeśli wszystko jest dobrze poskładane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]()
W sumie to już nie ważne gdzie ma je umiejscowione - istotne, że nie na dachu tuż za szybą przednia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli reasumując da radę "zrobić to tak jak w tym nowszym"?
Bump: Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
dlatego "przypuszczałem" taką opcje. widze ze wszystkie mondeo4 mają jakąś antene na dachu. Są tego plusy i minusy. W starszym 15-letnim opli miałem fabrycznie antenę integrowaną z ogrzewaniem tylnej szyby, patent w miare prosty i estetyczny. Widocznie słowo klucz to "patent". W takim razie autorowi postu mogę życzyć tylko powodzenia w tworzeniu nowej anteny albo więcej cierpliwości w odkręcaniu bata. Nie ma rzeczy niemożliwych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
zasięg i prostotę konstrukcji. integrowane w szybę wymagają wzmacniacza i/lub separatora, czyli 2 elementy elektroniczne które mogą się zepsuć. Koszt takiej szyby bocznej karoseryjnej też jest inny niż zwykłej.
A zwykły bat może tylko zardzewieć na stopce, albo się urwać. Tak czy inaczej koszt naprawy symboliczny. Nie spytaliśmy się najważniejszego, autowa wątku, czy ma w aucie fabryczną nawigację. Gdyż w stopce tej anteny jest antena GPS. Przeniesienie jej w inne miejsce to dadtkowe komplikacje. |
![]() |
![]() |