Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2012, 21:24   #1
Szczepan1991

Domyślnie Wyrejestrowanie auta

Witam mam pytanie sprzedaje wlasnie auto(focusa) i facet chce go tylko ze z ubezpieczeniem i przegladem. Moje pytanie to jak to dziala? Czy jesli przegladu zostalo mi 5 miesiecy to po tym czasie sie normalnie konczy tak? i czy jesli pojde po sprzedazy do wydzialu komunikacji i wyrejestruje samochod to pozostale 5 miesiecy mojego ubezpieczenia bedzie nadal wazne? I jak to zrobic zeby przez te 5 miesiecy facet jezdzil na moim ubezpieczeniu a potem zeby nie bylo ono kontynuowane na mnie. Wystarczy przed koncem pojsc do ubezpieczalni i zadeklarowac ze nie bede przedluzal ubezpieczenia? bez sprzedazy z oplatami nie ma problemu wszystko sie wyrejestrowuje i fajrant ale jak to jest gdy srzedaje sie auto razem z oplatami. Pytam poniewaz nie podoba mi sie specjalnie to zeby oddawac nabywcy dokumenty z moimi danymi. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2012, 22:25   #2
mateq111
ford::average

Model: Astra III/Focus II
Silnik: 1.7 CDTI/1.8 TDCI
Rocznik: 2010/2007
Domyślnie Odp: Wyrejestrowanie auta

Przy sprzedaży kupującemu przekazujesz: dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, ubezpieczenie i umowę kupna-sprzedaży. Następnie idziesz do Wydziału Komunikacji wypełniasz papierek, że sprzedałeś samochód-przybiją Ci parę pieczątek na umowie. Następnie idziesz do ubezpieczyciela to samo zgłosić, że sprzedałeś.
Nowy właściciel przegląd ma ważny do dnia wdł. dowodu, czyli tak samo jak ty miałeś.
Twoje ubezpieczenie jest dalej ważne, kupujący idzie do ubezpieczyciela, żeby przeliczyli mu wdł jego stawek, Ja jak kuiłem auto to miałem te same zniżki to zapłaciłem 1zł za przepisanie polisy(OC w Warcie) na mnie i nic więcej nie płaciłem. Kupujący może też w twoim imieniu wygłosić OC i zwrócą Ci % wartość nie wykorzystanego ubezpieczenia-miałem tak jak po 1 miesiącu musiałem sprzedać auto. PZU zwróciło mi ok 300zł.
mateq111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2012, 23:01   #3
Szczepan1991

Ok czyli jak przekaze mu te dokumenty co napisales i wyrejestruje auto w wydziale komunikacji to wtedy moje dane na dowodzie rejestracyjnym i w karcie pojazdu nie beda juz wazne tak? Tzn. ze nie bede mial z tego powodu zadnych problemow ze kupujacy ma dokumenty z moimi danymi? I jak zglosze do ubezpieczalni ze sprzedalem auto to nawet jesli kupujacy nie przyjdzie i nie przepisze polisy na siebie to ubezpieczalnia nie naliczy mi oplat na kolejny rok tak?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2012, 23:59   #4
ford_user

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał Szczepan1991 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jak zglosze do ubezpieczalni ze sprzedalem auto to nawet jesli kupujacy nie przyjdzie i nie przepisze polisy na siebie to ubezpieczalnia nie naliczy mi oplat na kolejny rok tak?
Kupujący musi w ciągu 30 dni przerejestrować auto na siebie i przepisać polisę OC. Po tym terminie będzie to traktowane tak jakby jeżdził bez legalnego dowodu rejestracyjnego i bez OC. Chociaż widziałem przypadki z ogłoszeń motoryzacyjnych, że niektórzy nie przerejestrowywali samochodu nawet pół roku po jego zakupie, twierdząc w dodatku, że jest to legalne . Dla ciebie najwazniejsze to jak najszybsze zgłoszenie do twojej firmy ubezpieczeniowej faktu zbycia pojazdu (oświadczenie plus kopia umowy). Reszta Ciebie nie interesuje, ubezpieczalnia nie naliczy już żadnych opłat na kolejny rok, a Ty będziesz zabezpieczony przed ewentualnymi skutkami zdarzeń drogowych lub przekrętów ze strony kupujacego.
No i oczywiście należy zgłosić sprzedaz w Wydziale Komunikacji.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 00:16   #5
Szczepan1991

Wielkie dzieki za odpowiedz :] a mam jeszcze ostatnie pytanko. Czy przy wyrejestrowaniu auta potrzebny jest podpis wspolwlasciciela(dziadek)? Czy jesli ja jestem glownym wlascicielem to przy sprzedazy wystarczy moj podpis?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 11:53   #6
bartoleq

Model: c-max
Silnik: 1.8 125KM benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Odp: Wyrejestrowanie auta

Cytat:
Napisał Szczepan1991 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wielkie dzieki za odpowiedz :] a mam jeszcze ostatnie pytanko. Czy przy wyrejestrowaniu auta potrzebny jest podpis wspolwlasciciela(dziadek)? Czy jesli ja jestem glownym wlascicielem to przy sprzedazy wystarczy moj podpis?
Po pierwsze to nie jest wyrejestrowanie, tylko zgloszenie sprzedazy auta w wydziale komunikacji. Na takim zgloszeniu musza byc podpisani wszyscy wspolwlasciciele i powinni takze stawic sie osobiscie wedlug przepisow. W innym przypadku nalezy przedstawic upowaznienie (takie upowaznienie jest platne). Prosciej jest wowczas wyslac takie zgloszenie poczta za potwierdzeniem odbioru. Urzad ma obowiazek wówczas odesłać ci potwierdzenie przyjecia.

Nie ma czegos takiego jak wlasciciel glowny. Kazdy ma jakis udzial w aucie. Z regóły to 50%-50% przy dwoch wspolwlascicielach. Ja bym nie kupił auta tylko z jednym podpisem, bo drugi wlasciciel wcale moze nie wiedziec o sprzedazy.

Ostatnio edytowane przez bartoleq ; 14-05-2012 o 11:58
bartoleq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2012, 16:28   #7
majsterus_nt

Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990

obaj współwłaściele muszą być na umowie
wpisz sobie godzinę transakcji jakby potem nowy właściciel dostał foteGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to nie zgoni na Ciebie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-05-2012, 16:33   #8
Szczepan1991

Jak zglosze w wydziale komunikacji sprzedaz auta to nie wyrejestrowuja mojego samochodu? no bo skoro go sprzedalem to nie nalezy juz do mnie. Przy zarejestrowaniu moj dziadek podpisywal upowaznienie i nie musialem za to placic a nie byl osobiscie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2012, 00:03   #9
pablod

Imię: Paweł
Model: Focus MK2 kombi Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007

Idziesz z umową kupna-sprzedaży i wypełnionym "zawiadomieniem o zbyciu pojazdu", podpisanym przez obu właścicieli. Nie musisz zabierać ze sobą drugiego współwłaściciela.
pablod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania