![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: MONDEO GHIA COMBI
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002/2003
|
Witam serdecznie
Wczoraj wraz z rodziną pojechałem na wycieczkę do Ustki 160km. W drodze do Ustki (jazda bez klimy) auto śmigało normalnie (zaznaczam że tak mi się wydawało bo nie odczuwałem różnicy) W drodze powrotnej załączyłem klimę i się zaczęło. Pierwsze odczucia. Wyczuwalne co jakiś czas niewielkie spadki mocy (wcześniej tego nie robiło). Po jakimś czasie całkowity spadek mocy tak jak by turbina się nie załączała. Brak migającej sprężynki. Zatrzymałem się i uruchomiłem auto ponownie. Wszystko wróciło do normy ale sytuacja się powtórzyła - brak mocy. Zatrzymałem się i drugim kluczykiem otworzyłem maskę. Sprawdziłem czy mam sterowanie podciśnieniem na siłowniku sterowania kierownicą sprężarki - całkowity brak podciśnienia na wężyku. Ponownie odpaliłem auto i sprawdziłem podciśnienie. Podciśnienie wróciło i kierownica pracowała płynnie (sprawdzałem poprzez zdjęcie wężyka - brak zacięć). Wyłączyłem klimę i bez problemu dojechałem do domu bez kolejnych przygód z brakiem turbo. Czy ktoś miał podobna dolegliwość. A chciałem nadmienić, że już w tym miesiącu zdarzyło mi się to kilka razy z za każdym razem nie było podciśnienia sterującego na siłowniku sprężarki. Tylko nie pamiętam czy miałem załączoną klimę. Czekam na podpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Silnik 2,0 tdci ma w sterowniku zaimplantowany moduł ochrony silnika przed przegrzaniem. Jeżeli czujnik temperatury prześle dane o zbyt wysokiej temperaturze silnika, następuje spadek mocy (prawie identycznie jak w trybie awaryjnym, ale bez sprężynki), wentylator chłodnicy włącza się na full i wyłącza się klima. Z autopsji wiem, że zwalony układ czujnika może pokazywać temperaturę prawidłową lub... za niską, a silnik i tak wejdzie w tryb ochrony przed przegrzaniem.
Jeżeli takie objawy miałeś, to albo czujnik temperatury jest zwalony, albo rzeczywiście były jakieś inne przyczyny przegrzania (termostat, brak płynu, pompa, zatkana chłodnica itp). Włączona klima zabiera ok 5-6KM z wału silnika, więc też ma wpływ na temperaturę silnika. Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-05-2012 o 16:20 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ja bardziej stawiałem na problemy z elektrozaworem sterowania podciśnienia (brak podciśnienia po zdjęciu wężyka). Usterka ta wystąpiła po 2-5 km tak więc silnik był zimny a wentylator nie pracował bo jak zauważyłem że coś jest nie tak to wyłączyłem klimę i jeszcze próbowalem jakiś czas jechać. Z tego co czytałem przy nieprawidłowej pracy elektrozaworu lub czujnika MAP silnik wchodzi w podobny stan awaryjny. Może najlepiej byłoby pojechać i podpiąc auto pod kompa. Może coś pokaże. Czy są jeszcze jakieś sugestie przemiłych kolegów
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-12-2011
Model: focus
Silnik: diesel
Rocznik: 2006
|
Ostatnio jak śmigałem moim focusem z prędkością 120-150 km/h to w pewnym momencie silnik zaczął wolniej wchodził na obroty po krótkim postoju wszystko wróciło do normy, powiedzcie mi co to mogło być?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ja konkretnie to jeszcze nie znalazłem przyczyny tego niedomagania. Jak znajdę trochę czasu to przeczyszczę sensor MAP i dobiorę się do elektrozaworu sterowania podciśnieniem (może jest zabrudzony), ale najpierw to trzeba chyba będzie się wybrać i podłaczyć go pod kompa. Może to rozwiąże problem i nie będę szukał po omacku. Narazie poruszam się autem a jak brakuje mu mocy zatrzymuję się i odpalam go ponownie.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam ponownie
Dzisiaj zabrałem się za sprawdzenie układu sterowania turbawką. W pierwszej kolejności odkręciłem sensor MAP (odpowiadający za korekty związne z doładowaniem powietrza). Po odkręceniu okazało się, że przewód pętli prądowej jest przetarty (ocierał o koło sprężarki). Zwarcie w tym obwodzie powodowało prawdopodobnie błędy w sterowaniu zaworem elektromagnetycznym sterowania podciśnieniem siłownika kierownicy turbawki. Prawdopodobnie dlatego w różnych sytuacjach turbina raz pracowała a raz nie. Oczywiście sprawdzę autko w najbliższym możliwym czasie. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Jak na razie kilka krótkich wypadów za miasto i turbina pracuje jak należy. Tak więc przyczyną było zwarcie do masy przewodu MAP sensora.
Pozdrawiam |
|
|
|