![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: seba
Model: focus, fusion
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2006
|
pytanie jak w temacie.... przepraszam ale jestem laikiem w tych kwestiach i proszę o info ponieważ dziś w sklepie Pani zaproponowała mi do Fusiona dwa rózne modele świec Motocrafta różniące się długością skoku iskry i powiedziała że nie ma to żadnego znaczenia, jednak z tego co udało mi się wyczytać jakieś jednak maGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nigdzie nie moge znaleść ile powinien ten skok wynosić
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-07-2011
Model: Fusion
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2004
|
W instrukcji obsługi do każdego modelu Fusiona podany jest typ świec które powinny być stosowane w tym samochodzie. NIe należy szukać w sklepie "świec do Fusiona" i zastanawiać się nad wyborem z kilku proponowanych przez sprzedawcę, tylko podać typ świec określony przez producenta. "Skok iskry" to nic innego jak szerokość przerwy między elektrodami. Dla silników benzynowych - w tym i fusiona- wynosi ona zwykle 1,3 mm. Ale równie ważna jest wartość cieplna, nie mówiąc już o typie gwintu. Swiece są normalnymi częściami eksploatacyjnymi i po pewnym przebiegu należy je wymienić na nowe. Dlatego nie warto szukać świec "specjalnych", bo lepiej częściej wymieniać typowe (okreslone przez producenta) niż przepłacać za np. platynowe, które niczego specjalnego nie dają.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| świece lpg |
|
|