![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-05-2011
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2008
|
Witam
Czy ktoś może wie, czym jest plastikowy element zamontowany z tyłu za nadkolem - przylega do tylnego brzegu tylnych nadkoli od strony zderzaka, prowadzi do niego wiązka elektryczna, która na nim się kończy, mocowany jest od górnej strony do elementu nadwozia, przylega swoim szerszym brzegiem jak opisałem wyżej. Kształt owalny ok. 5x10cm, plastikowy, z plastikowym elementem w kształcie krzyża w środku, od góry wąska i długa na ok. 3 cm szyjka zakończona plastikowym mocowaniem na zatrzask. Od wiązki, która do niego prowadzi idą mniejsze wiązki do czujników parkowania. Moje atuo nie ma aktywnego zawieszenia, ma czujniki ciśnienia w oponach. Pytam się, ponieważ ostatnio bryła śniegu, która nazbierała się pod tylnym zderzakiem oplotła tą wiązkę prowadzącą do tego elementu i odrywając się od zderzaka zerwała mocowanie tego plastiku. Zamocowałem całość jakoś tymczasowo, żeby nie ciągnęło się po ziemi, ale nie wiem, jak to nazwać i czego szukać w sklepach lub na szrotach, tzn. o czym mówić, żeby wiedzieli o co mi chodzi, muszę ten element wymienić, bo mocowanie jest zepsute. Dzięki i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-06-2006
Model: mondeo
Silnik: 2.0 ropa!
Rocznik: 2020
|
Mi stało się to samo, ale z dwóch stron. Majster powiedział, że są to czujniki parkowania. Jutro jadę i ma je założyć.
|