Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-09-2012, 16:27   #1
longer1231
ford::amateur

Model: Mondeo Kombi '02
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Jednorazowy problem z odpaleniem.

Witam.
Dziś rano przygotowany do pracy wsiadłem do mojego Mondka i odpaliłem silnik. Odpalił jak zawsze perfekcyjnie, jednak wydawało mi się, że na ułamek sekundy zapaliła się kontrolka świec żarowych. Zrzuciwszy winę na omamy wzrokowe wyjechałem na podjazd. Jednak nie dało mi to spokoju. Zgasiłem silnik i spróbowałem go znów odpalić - brak reakcji. Bardzo mnie to zdziwiło i zaniepokoiło. Po raz kolejny wyciągnąłem kluczyk, włożyłem go ponownie i przekręciłem. Odpalił pięknie, jednak znów na 0,01 sek. mignęła ta kontrolka.
By mieć całkowitą pewność znów go zgasiłem. Gdy chciałem go odpalić odmówił mi ponownie posłuszeństwa i tak w kółko, problem przybrał formę zero-jedynkową: pali-nie pali-pali-nie pali.

Gdy odpalił normalnie wrzuciłem bieg 1 i wyjechałem z najwyższą ostrożnością. Całą drogę do pracy (ok. 50km) kontrolka nie mignęła. Zresztą nigdy nie mrugała. Nigdy samochód nie stracił mocy, nigdy samoistnie nie zgasł.

Po dojechaniu do pracy test powtórzyłem - na gorącym silniku samochód przeszedł go perfekcyjnie, zapalił za każdym razem a kontrolka świec żarowych nie zamigała. Dziwne...
Gdy z pracy wracałem silnik był znów zimny, a odpalił bez problemów i bez kontrolki.

Czy któryś z forumowiczy spotkał się kiedyś z takim problemem? Co czynić? Zapomnieć, czy niezwłocznie udać się na diagnostykę? Awaria którego elementu może wskazywać na taki objaw?

Do moderatora - przeczytałem każdą z 82 stron tematu o migającej sprężynce (moje oczy!) i u nikogo mój problem się nie powtórzył, stąd nowy post. Zresztą, moja kontrolka nie migała :] Tylko jednorazowo na chwilę się zapalała :]

Pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez longer1231 ; 26-09-2012 o 16:29
longer1231 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2012, 19:08   #2
longer1231
ford::amateur

Model: Mondeo Kombi '02
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Jednorazowy problem z odpaleniem.

Wyniki diagnostyki komputerowej:
P1665 Moduł sterowania wtryskiem pompy
P1664 j.w.
P1631 Obwód sterowania regulatora alternatora
Wszystkie 3 usunięte.

Obserwacja organoleptyczna:
Sprężynka miga przy odpalaniu TYLKO zimnego silnika przy niskich temperaturach (jak dotąd ~4-10 stopni Celsjusza). Zimny silnik po odpaleniu działa głośno, lekko drga. Po osiągnięciu temperatury roboczej silnik cichy, brak drgań. Innych defektów lub odchyleń od normy nie stwierdziłem.

Coś chodzi Wam po głowie? Może świece żarowe?
longer1231 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania