![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-11-2011
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006
|
witam.posiadam focusa 1.8cdti 06r. Jezdzac ostatnio samochodem usłyszałem dziwny odgłos z lewej strony silnika odgłos ten słyszalny jest przy zwalnianiu sprzegła i trwa krótko jakies pare sekund. dodam ze słychac jest to najbardziej na zimnym silniku chociaz na ciepłym tez tylko jakby troche ciszej. Zeby sprecyzowac jak brzmi ten dzwiek wymysliłem tylko cos takiego bo inaczej nie wiedziałem jak.
CZYTAJ SZYBKO, Z MALEJACA GŁOSNOSCIA,- łu łu łu łu łu łu łu łu sory ale niewiem co on przypomina moze troszke zwalniajace jakies rozpedzone koło. Czy moze to byc koło dwumasowe i czy sa jakies domowe sposoby sprawdzenia, czy raczej trzeba udac sie do mechanika. dzieki za odp. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-09-2011
Model: mk2 FL
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2009
|
Jaki przebieg?
Wygląda to na dwumasę. Natomiast pewności poprzez opinię na forum nie uzyskasz nigdy. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
95 500 km pewny stan licznika
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-09-2011
Model: mk2 FL
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2009
|
Będziesz w aucie - nagraj dźwięk telefonem, może być z kabiny, albo z okolic maski - posłuchamy, bo dwumasa dość charakterystyczny dźwięk wydaje, gdy zaczyna kończyć swój żywot.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Cytat:
ŁUBUDUBU -czytaj rowno jednakowo podczas uruchamiania i gaszenia silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. popatrz na obroty silnika czy sie cos dzieje...a jesli podejrzewasz dwumase to zwroc uwage na pedal sprzegla i stuki podczas zapalania i gaszenia silnika-oraz uruchamianie cieplego silnika chociaz rownie dobrze problemem moga byc poduszki silnika. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
zapomniałem jeszcze dopisac wczesniej waznej rzeczy mianowicie to to ze te odgłosy raz sa raz nie tzn silnik jest zimny sa słyszalne potem silnik łapie temp i jakby ustaje ale potem znowu raz na jakis czas słychac.
pozatym odpowiadajac na powyzsze z autem jest wszystko ok nic nie szarpie, moc ok, i reszta tez. dzieki za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-03-2011
Model: Focus
|
witam mam ten sam problem, ja podejrzewam tarcz sprzęgła, przebieg 160tys km
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
w srode jade do forda dam znac jak bede wiedział co to jest.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-12-2011
Model: FOCUS
Silnik: 1.8
Rocznik: 2000
|
Moim zdaniem dwumasa- ma specyficzny dźwięk,więc bez problemu można to wychwycić. Podjedź do serwisu i daj znać na forum jaka była przyczyna oraz koszty ewentualnej naprawy.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
byłem w fordzie i klapa. Problem był z tym zeby serwisant usłyszał ten dzwiek a kiedy go juz usłyszał to stwierdził ze za słabo i nawet niewie gdzie szukac usterki. Wiec trzeba by było pół samochodu sprawdzic i powiedział zeby przyjechac jak moze bedzie bardziej słychac.Skasowali 40 euro i to wszystko, niedługo bede w Polsce to moze tam sprbuje.
Moze ma ktos jakies pomysły co mógłbym sam sprawdzic. |
|
|
|