![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-01-2013
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2004
|
Witam,
jestem mechanikiem starej daty prowadzę warsztat ponad 20 lat. Niestety mam problem z samochodem Ford Mondeo Mk3 z 2004 roku z silnikiem 2.0 TDCi. Auto przyciągnięto do mnie, puściła uszczelka pod głowicą. Wszystko została dokładnie zrobione, wymienione, podłączone tak jak wcześniej, nigdy wcześniej w aucie z tym silnikiem nie miałem problemów z odpaleniem, teraz niestety jest inaczej. Auto nie odpala, jak go długo kręcę to wydaje się jakby miał załapać ale dalej nie chce. Auto wygląda jakby nie podawało paliwa albo odpowiedniego ciśnienia nie było, ale pompa jest sprawna. Na samostarcie auto pali i chodzi równiutko idealnie cicho nie ma problemu. Ale bez tego nie ma możliwości zapalania go. Proszę o sugestie co to może być, prawdopodobnie coś z komputerem ale nie mam u siebie możliwości podłączenia tego auta więc proszę o sugestie i ewentualnie jak trzeba będzie to pojadę z nim do kogoś kto się zajmuje fordami z komputerem. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Mirek
Model: Focus IV
Silnik: 1,5
Rocznik: 2018
|
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem: po podaniu samostartu pracuje normalnie na wtryskach na biegu jałowym?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
a wtryski włożyłeś na swoje miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-08-2012
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tdci 115hp
Rocznik: 2003
|
na samostarcie to się kolego odpala ursusa w garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak dobrze wiesz, tdci nie ma dodatkowej pompki paliwa -sprawdzałeś czy jest odpowiednie ciśnienie w układzie? każdy wtrysk jest na swoim miejscu jak przed naprawą? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
mirwolo: Tak pracuje normalnie tylko w trakcie podawania samostartu, ja przestanę auto od razu gaśnie.
motorek26: Wydaje mi się że podłączyłem wszystkie na swoje miejsce:/ już tak wcześnej robilem i nie miałem z tym problemu po naprawie. dmisieekk: Mam Wladimirca na działce nie ursusa więc nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeżeli chodzi o ciśnienie to właśnie nie podaje paliwa, sądzę że jest niewielkie ciśnienie bo czasami coś chce zaskoczyć. jeżeli chodzi o wtryski to tak jak wyżej koledze motorek26 napisałem (może to być przyczyną że nie chce odpalić auto?) |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wtryski ustawione są tak jak były przed naprawą, sprawdziłem jeszcze raz czy oznaczyłem i dobrze podłączyłem je więc to nie wina tego, jakieś inne sugestie?
Ostatnio edytowane przez lukasz_wwl ; 23-01-2013 o 09:28 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Przenoszę do działu Diesel.
Pozdrawiam Wojtek
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Cytat:
----------- Ja bym zasilił bezpośrednio pompę wtryskową z dodatkowego baniaka wyżej zawieszonego (z pominięciem filtra) i odpalił go na samostarcie - na dłużej, aż zacznie odpowiadać. Będzie chodził bardzo kulawo, będzie szarpał jakby chciał wyskoczyć z ramy, w razie potrzeby można go podtrzymać samostartem. Po parunastu minutach - w ramach samoadaptacji - powinien się uspokoić. Wtedy podłączyłbym pompę do instalacji z pełni zalanym filtrem i znowu odpalił. Trzeba zachować wyjątkową czystość. Czy sprawdzałeś czy w filtrze jest paliwo?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-01-2013 o 13:23 |
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Zabawa z zalewaniem układu paliwem też nie pomogła. Dzisiaj o 13 przyjeżdża koleś z kts'em sprawdzić go może coś wymyśli.
|
|
|
|