![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: ford transit vista
Silnik: 2.5d
Rocznik: 1998
|
Witam Kolegów,
Fascynacja transitem i przypadek sprawiły ,że stałem się posiadaczem ciekawego egzemplarza tkz ,,prosiaka'' Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ponieważ mam mało danych na jego temat i wątków tu też niewiele postaram się wpisywać poszczególne problemy i tematy aby zgłębiać ten temat. Czy ktoś wie dlaczego śruby kół w tym modelu mają prawy i lewy gwint? Zaskoczyło mnie to rozwiązanie. Ostatnio edytowane przez TOM59 ; 22-02-2013 o 10:20 Powód: błąd |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Jak wiele autek ciężarowych, lub średnich przeznaczonych dla większych obciążeń.
Chodzi o to, by siła bezwładności nakrętki (śruby) "dokręcała" ją i nie było możliwości samoodkręcenia podczas jazdy. Niestety jest też wada - większa siła przy odkręcaniu i konieczna pamięć. Nakrętki (śruby) z lewym gwintem prawie zawsze mają nacięcia na wierzchołkach sześciokąta. Kiedyś pracownik zadzwonił do mnie (GAZ-51), że udało mu się odkręcić tylko dwie z sześciu nakrętek koła. Tak - Udało mu się przekręcić dwie. Jakież było jego zdziwienie ...
A prywatnie ... Toyotka D4DOstatnio edytowane przez ziemek56 ; 21-02-2013 o 15:44 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: ford transit vista
Silnik: 2.5d
Rocznik: 1998
|
Dzięki udało się odkręcić bez zerwania - ale było blisko.
Zastanawiam się czy szpilki są wymienne - czy można dać dłuższe? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Tak - wszystkie szpilki niezależnie od strony mają prawy gwint mocowania do piasty (bębna). ZAWSZE PRAWY ! Jeżeli nie mają gwintu ( rzadka sprawa) to radełkowanie jest klasyczne, niezależne od strony.
Ale pod radełko bywają tylko szpilki klasyczne - JEDNOKOŁOWE. ( z uwagi na obciążenia). Szpilki bliźniacze zawsze są z nakrętką mocującą do piasty ? BĘBNA. Zawsze możesz dać dłuższe pod jednym warunkiem: MOC ŚRUBY MINIMUM 90 !!! klasyczne 88 w zawieszeniu to mało !!! Oczywiście nie może ich dorobić byle tokarz z "sąsiectwa" z byle jakiej stali ...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Cytat:
A prywatnie ... Toyotka D4DOstatnio edytowane przez ziemek56 ; 22-02-2013 o 23:43 Powód: Usunąłem szkic - niedobry był. |
|
|
|
|